Šviežios bulvės yra viena iš populiariausių daržovių ne tik Rusijoje, Baltarusijoje ar Lietuvoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje, kur kiekvienas gyventojas per metus suvartoja virš 100 kg šio universalaus ir sveikatai naudingo produkto. Bulvės yra natūralus, turintis daug vitaminų ir mineralinių medžiagų produktas, kuriame nėra riebalų ir cholesterolio.
Didžiojoje Britanijoje yra oficialios Sveikatos apsaugos ministerijos sveikos mitybos rekomen-dacijos, kuriose numatyta, kad per dieną reikia suvalgyti 5 porcijas daržovių ir vaisių. Tačiau šviežios bulvės į šį sąrašą neįeina, o be to, Sveikatos apsaugos ministerija bulvių iš viso nepriskiria prie daržovių.
Botanikoje bulvės priskiriamos prie daržovių, tačiau mityboje tai jau yra produktas, turintis krakmolo. Bulvės dažniausiai vartojamos norint pakeisti tokius, krakmolo turinčius produktus, kaip duona, makaronai ir ryžiai. Todėl bulvės yra neįtrauktos į rekomenduojamas 5 daržovių ir vaisių porcijas per dieną.
Tačiau Didžiosios Britanijos bulvių augintojai ir tiekėjai šią taisyklę norėtų pakeisti ir įtraukti bulves į daržovių sąrašą. Tam jie pasitelkė sveikos mitybos specialistus, kurie patvirtina, kad bulvės kaip maisto produktas turi daug vertingų vitaminų, folio rūgšties, magnio, fosforo, cinko ir t. t.
Pagal APK-Inform parengė D. Reipienė, tel. (8-37) 397449 |