VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Žemės rinkos sektoriaus apžvalgos
Žemės ūkio paskirties žemės pardavimo ir nuomos kainos 2008 m.

Pardavimo kainos. Nepaisant to, kad aktyvumas žemės ūkio paskirties žemės rinkoje 2008 m. sumažėjo lyginant su 2007 m. daugiau nei penktadaliu (21,2%), dirbamos žemės ūkio paskirties žemės kainos Lietuvoje ne sumažėjo, o daugelyje vietų buvo netgi žymiai didesnės nei 2007 m. pabaigoje.
Pasaulinė finansų krizė, palietusi ir daugelio šalių nekilnojamojo turto rinkas su besiformuojančiais spekuliaciniais kainų burbulais, paskatino pardavėjus sumažinti kainas gyvenamosios ir komercinės paskirties nekilnojamam turtui, o taip pat – ir žemės sklypams, perkamiems siekiant juos panaudoti gyvenamųjų namų ar komercinių objektų statybai. Lietuvoje ši tendencija tepalietė Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno miestų plėtros įtakoje esančias vietoves, o likusioje Lietuvos dalyje, kur dirbama žemė yra perkama ilgalaikio ūkininkavimo tikslais, kainas ir jų tolimesnį augimą nulėmė daugiau racionalūs, o ne spekuliaciniai, pirkėjų lūkesčiai.
Preliminariais tyrimų duomenimis, vidutinė žemės ūkio paskirties žemės kaina Lietuvoje padidėjo apie 25% – nuo vidutiniškai 3000 Lt/ha 2007 m. iki 3740 Lt/ha 2008 m. Mažiausiai pakito, o kai kuriose savivaldybėse net sumažėjo, žemės kainos Pietų Lietuvoje (vidutiniškai 7,6%), taip pat – Rytų Lietuvoje (19,3%). Tuo tarpu, Vakarų ir Vidurio Lietuvoje jos padidėjo vidutiniškai 29–33%. Visoje Lietuvoje labiausiai brango geros ūkinės vertės žemė (27–53%), o prastesnės žemės kainos kito nedaug (11–18%).
Sunku paaiškinti kainų sumažėjimą Pietų Lietuvoje. Nors vidutinės ūkinės vertės žemė čia ir buvo pardavinėjama vidutiniškai už 1900 Lt/ha, t.y. kiek brangiau nei 2007 m., bet tiek geresnės, tiek prastesnės ūkinės vertės žemė atpigo apie 11-16%. Geros ūkinės vertės ar esanti patogioje vietoje žemės ūkio paskirties žemė buvo pardavinėjama vidutiniškai už 2300 Lt/ha, prastos ūkinės vertės – vidutiniškai už 1000 Lt/ha. Šis sumažėjimas daugiausiai (ir didesniu laipsniu) paveikė Alytaus apskrities rajonus ir savivaldybes. Pietų Lietuva pasižymi nelabai derlingais dirvožemiais, o tai apsprendžia ir menkesnį vietos ūkininkų pajėgumą sėkmingai įveikti sunkumus, ypač – laukiamo ekonomikos smukimo laikotarpiu. Netikrumas dėl šalies ūkio augimo ir galimų pasaulinių produkcijos kainų pokyčių ateityje, matyt, ir nulėmė tokius žemės kainos pokyčius šiame regione, nors bendrai noro investuoti į ūkių žemėvaldų didinimą per daug nepaveikė – rinkos aktyvumas 2008 m. čia sumažėjo vidutiniškai tiek, kiek ir kitur Lietuvoje (ir netgi truputį mažiau). Dėl tų pačių priežasčių žemesnės kainos išsilaikė ir Nemuno žemupyje esančiose savivaldybėse ir Rytų Lietuvoje.
Rytų Lietuvoje kainos buvo labai panašios į Pietų Lietuvos ir jas netgi pralenkė. Vidutinės ūkinės vertės žemė čia buvo pardavinėjama vidutiniškai už 2200 Lt/ha, geros ūkinės vertės ar esanti patogesnėje ar patrauklesnėje vietoje žemė – vidutiniškai už 3700 Lt/ha (~37% daugiau nei 2007 m.), prastos ūkinės vertės žemė – vidutiniškai už 1400 Lt/ha. Vis dėlto regiono branduolį sudarančioje Utenos apskrityje, tradiciškai pasižyminčioje žemiausiomis žemės ūkio paskirties žemės kainomis Lietuvoje, kainų lygis už vidutinės ir prastos ūkinės vertės žemę buvo praktiškai toks pats kaip Alytaus apskrityje.
Vakarų Lietuvoje labiausiai išaugo vidutinės ūkinės vertės žemės kainos – 29%, t.y. beveik tokiu pat laipsniu kaip Vidurio Lietuvoje. Tai yra antras regionas po Vidurio Lietuvos pagal dirbamos žemės ūkio paskirties žemės kainų dydį. Vidutinės ūkinės vertės žemė čia buvo pardavinėjama vidutiniškai už 3400 Lt/ha, geros ūkinės vertės žemė kainavo apie 4600 Lt/ha, o prastos – 2100 Lt/ha. Pagal kainų pasiskirstymą aiškiai galima išskirti pigesnę pietinę ir kiek brangesnę šiaurinę bei vakarinę regiono dalis. Labiausiai kainos išaugo Tauragės ir Telšių apskrityse – apie 41–51% už vidutinės ūkinės vertės žemę ir apie 50–58% už geros ūkinės vertės žemę.
Vidurio Lietuvoje, pasižyminčioje geros ūkinės vertės žemėmis, intensyviai plėtojama žemės ūkio veikla ir didele paklausa, labiausiai brango geros ir vidutinės ūkinės vertės žemė – atitinkamai 53% ir 33%. Vidutinės ūkinės vertės žemė čia buvo pardavinėjama vidutiniškai už 4800 Lt/ha, geros ūkinės vertės ar esanti patogesnėje ūkių plėtrai vietoje arba didesniame žemės masyve – vidutiniškai už 7500 Lt/ha, prastesnės ūkinės vertės žemė – vidutiniškai už 2900 Lt/ha.
Vidurio Lietuvoje pagal žemės ūkio paskirties žemės kainas taip pat galima išskirti keletą zonų. Didžiausios kainos yra šiaurinėje regiono dalyje (Šiaulių aps. ir kitur) – vidutiniškai 5000–7000 Lt/ha, nedaug nuo jų atsilieka ir kai kurios pietvakarinės savivaldybės. Dėl šios žemės konkuruoja daug stambių ūkininkų, žemės ūkio bendrovių ir kitų bendrovių, supirkinėjančių geresnę žemės ūkio paskirties žemę. Antrąją savivaldybių grupę sudaro regiono vidurio ir rytinio pakraščio savivaldybės, kur vidutinės ūkinės vertės žemė kainuoja apie 4000–5000 Lt/ha.
Labiausiai Vidurio Lietuvoje augimas paveikė dirbamos žemės kainas Panevėžio ir Marijampolės apskrityse – čia jos išaugo 55–77% už vidutinės ūkinės vertės žemę ir 87% ar net daugiau už geros ūkinės vertės žemę.
Nuomos kainos. 2008 m. tyrimų duomenimis, vidutinės dirbamos žemės nuomos kainos keitėsi nedaug. Vidutinė nuomos kaina už vidutinės ūkinės vertės žemę 2008 m. buvo ~150 Lt/ha, t.y. vos ~4,9% didesnė nei 2007 m. Visgi, nuomos kainos kito netolygiai, ir skirtinguose regionuose išryškėjo skirtingos tendencijos.
Kai kuriose vietovėse nuomos kainos mažėjo, tačiau dėl skirtingų priežasčių. Pietų ir Rytų Lietuvos regionuose, nepasižyminčiuose intensyviai plėtojama žemės ūkio veikla ir dideliu dirvožemių derlingumu, kiek sumažėjo nuomos dydis, mokamas už geresnės ir prastesnės ūkinės vertės žemę. Matyt, ūkininkai persvarstė savo lūkesčius ir galimybes, atsižvelgdami į laukiamą ūkio nuosmukį ir sustiprėjusį netikrumą dėl ateities. Kituose regionuose nuomos kainų lygis bendrai padidėjo, nors dalyje apskričių, kur jis ir taip buvo pakankamai aukštas, nuomos kainos kažkiek sumažėjo ir išsilygino.
Pietų Lietuvoje už dirbamos žemės nuomą buvo mokama mažiausia kaina. Čia už vidutinės ūkinės vertės žemę ji siekė vidutiniškai 110 Lt/ha, kaip ir 2007 m., už geros ūkinės vertės žemę – apie 150 Lt/ha, už prastesnę – apie 70 Lt/ha, t.y. truputį mažiau nei 2007 m.
Rytų Lietuvoje nuomos kainų rėžiai buvo panašūs kaip Pietų Lietuvoje – vidutiniškai 155 Lt/ha už geros ūkinės vertės žemę ir 80 Lt/ha už prastesnę žemę, nors už vidutinės ūkinės vertės žemės nuomą buvo mokama daugiau – apie 130 Lt/ha. Kaip ir Pietų Lietuvoje, už geriausią ir už prasčiausią žemę mokamas nuomos mokestis sumažėjo, lyginant su 2007 m. (atitinkamai 13% ir 23%).
Vakarų Lietuvoje nuomos kainos padidėjo labiausiai, lyginant su 2007 m. (21% už geriausios ūkinės vertės žemę ir 30–31% už kitokią), tačiau tokį didelį augimą nulėmė nuomos kainų padidėjimas Tauragės ir Telšių apskrityse, nes Klaipėdos apskrityje kainos praktiškai nepasikeitė ir išlieka mažesnės. Vidutinės ūkinės vertės žemę Vakarų Lietuvoje buvo galima išsinuomoti vidutiniškai už 150 Lt/ha, geros ūkinės vertės – už 220 Lt/ha (kai kur – ir už 300 Lt/ha), prastos ūkinės vertės – vidutiniškai už 90 Lt/ha.
Didžiausiomis nuomos kainomis 2008 m. pasižymėjo Vidurio Lietuva, nors jos padidėjo ir mažiau nei Vakarų Lietuvoje (2% už vidutinės ūkinės vertės žemę ir 10-12% už kitokią). Iš tiesų nuomos kainos čia padidėjo daugiausia tik Panevėžio apskrityje, o likusiose – mažėjo.
Vidutinės ūkinės vertės žemė Vidurio Lietuvoje buvo nuomojama vidutiniškai už 180 Lt/ha, geros ūkinės vertės žemė – už 250 Lt/ha (daug kur – ir virš 300 Lt/ha), prastos ūkinės vertės – vidutiniškai už 130 Lt/ha. Kainų požiūriu tai nėra vienalytis regionas, ir kai kuriose savivaldybėse (ypač – pietinėje jo dalyje, Kauno aps., ir kitur) nuomos kainos yra mažesnės.
 
Žemės ūkio paskirties žemės (vidutinės ūkinės vertės) kainos 2008 m.
  
 
 Šaltinis: ŽŪIKVC
 

« atgal

Paieška:

2024 m. kovo 29 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus