Aukštos kainos ir tebesitęsiantis ekonominis nuosmukis, ypač pietų Europos šalyse, lėmė mėsos suvartojimo mažėjimą ES 2012–2013 m. (1,5 proc. mažiau, lyginant su 2011 m.). 2013 m. mėsos suvartojimas ES šalyse pasiekė žemiausią lygį per paskutiniuosius 11 metų ir vienam gyventojui sudarė 64,7 kg, nes vartotojai pakeitė mitybos įpročius arba rinkosi pigesnius produktus.
EK prognozuoja, kad per artimiausią dešimtmetį mėsos gamyba turėtų padidėti, todėl mėsos suvartojimas 2023 m. vienam gyventojui turėtų pasiekti 2011 m. lygį ir sudaryti 66,1 kg. Kiauliena ir toliau turėtų išlikti populiariausia ES gyventojų racione. Prognozuojama, kad 2023 m. kiaulienos suvartojimas vienam gyventojui turėtų sudaryti 31,8 kg, galvijienos – 10,5 kg (2023 m. turėtų sumažėti 5,7 proc., lyginant su 2010–2012 m.). Avienos suvartojimas, kuris sudaro tik 2,7 proc. nuo bendro mėsos suvartojimo, 2023 m. turėtų sudaryti apie 1,8 kg vienam gyventojui.
Pagal EK duomenis parengė J. Žukauskaitė, tel. (8-37) 397 806
|