Nežiūrint į tai, kad galvijiena labai maistinga mėsa, Ukrainoje vidutiniškai vienas gyventojas per metus jos suvartoja tik 9,8 kg. Prognozuojama, kad 2011 m. šis rodiklis turėtų dar sumažėti. Jei 2003 m. mėsos gamybos struktūroje galvijiena sudarė 51 proc., tai per 2011 m. aštuonis mėnesius – tik 7 proc. Tokie akivaizdūs struktūriniai pokyčiai įvyko ne tik dėl kiaulienos ir paukštienos gamybos apimčių padidėjimo, bet ir dėl galvijienos gamybos apimčių žymaus mažėjimo. Per paskutinius septynerius metus galvijienos gamyba sumažėjo net 60 proc.: 2003 m. buvo pagaminta 284 tūkst. t, o 2010 m. – 112 tūkst. t galvijienos. Atsižvelgiant į mėsos gamybą, importą ir eksportą, bendra mėsos pasiūla vidaus rinkoje sausio–rugpjūčio mėn. sudarė 743 tūkst. t arba 6 proc. mažiau nei 2010 m. tuo pačiu laikotarpiu. Galvijienos pasiūla sumažėjo 26 proc., paukštienos – 6 proc., o kiaulienos – padidėjo 2 proc.
Galvijų skaičius 2011 m. rugsėjo 1 d. sudarė 5,2 mln. vnt. arba 3,2 proc. mažiau, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Šie pokyčiai leidžia daryti prielaidą apie tolimesnį galvijienos kainų augimą. Dėl didėjančio paukštienos eksporto numatomas ir paukštienos kainų didėjimas, o kiaulienos kainos šiuo metu stabilizuojasi arba net gali mažėti.
Pagal Meat Info duomenis parengė R. Kaušikienė, tel. (8-37) 397 388 |