VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Žemės ūkio technikos ir paslaugų sektoriaus apžvalgos » Vidaus rinka
Didėja technikos tiksliajam ūkininkavimui (TŪ) paklausa
2013-03-26

Žemės ūkio technikos gamintojai ir šiais, 2013 –aisiais, metais tikisi stabilios savo produkcijos paklausos. Didelė įsigyjamų naujų mašinų dalis turi tiksliajam ūkininkavimui reikalingą įrangą (pvz., GPS imtuvus, lygiagretaus vairavimo įtaisus ir panašiai).
Pagrindiniai motyvai, skatinantys investuoti į naują techniką, yra didėjantis žemės ūkio augalų derlingumas ir noras efektyviau panaudoti gamybos priemones.
Europoje investicijos į žemės ūkio techniką nemažėja. Po labai gerų 2012-ųjų metų, kai Europos žemės ūkio technikos gamintojų pardavimų apimtys padidėjo apie 5 procentus, 2013-aisiais metais stabilios paklausos tikisi žemės dirbimo, sėjos, tręšimo ir augalų apsaugos mašinų gamintojai. Įdomu tai, kad didesnė dalis įsigyjamų naujų purkštuvų, sėjamųjų ir tręšiamųjų užsakomi su elektroniniu valdymu, vis dažniau kartu perkant ir GPS įrangą.
Kad tikimasi gerų 2013-tų metų, buvo kalbama ir kasmetiniame Europos žemės ūkio technikos gamintojų asociacijos (CEMA) susitikime. Pagal užsakymų skaičių labai svarbi turėtų būti Prancūzijos rinka, tačiau geri signalai girdimi ir iš Vokietijos, Lenkijos bei Rusijos. CEMA apklausos duomenys rodo, kad daugiau negu pusė apklaustų įmonių situaciją versle vertina „gerai“ arba „labai gerai“, o beveik kas antras žemės ūkio technikos gamintojas per artimiausius šešis mėnesius tikisi apyvartos augimo.
Augalų apsaugos mašinų grupės specialistai, vadovaujami Dirko Hollinderboimerio (Dirk Hollinderbäumer) (firma „Lemken“), mano, kad ir ateityje bus populiarūs savaeigiai purkštuvai, o klientai pageidaus vis didesnio šių mašinų darbo tikslumo. Didesnį pesticidų purkštuvų našumą bus bandoma pasiekti toliau didinant jų darbinį plotį ir važiavimo greitį bei mažinant išpurškiamo skysčio kiekį. Gamintojų manymu šiais metais didės ir savaeigių pesticidų purkštuvų paklausa, o visų pirma Prancūzijos ir Rusijos rinkose.
Sėjamųjų grupėje labai aiški tendencija link kombinuotųjų mašinų, kurios be darbinių dalių žemei įdirbti dar turi ir lokalinio mineralinių trąšų įterpimo įtaisus. „Iššūkis gamintojams – ašies apkrovos apribojimai, kai mašinos tampa vis didesnės“, aiškina CEMA produktų grupės pirmininkas Jochenas Samulovitcas (Jochen Samulowitz) iš firmos „Kverneland“. Gamintojai vieningai sutaria, kad didelio darbinio pločio kombinuotosios sėjamosios, visų pirma, patenkins Centrinės ir Rytų Europos rinkų poreikius, kuomet ir sunkiomis klimatinėmis sąlygomis per trumpiausią laiką dirvą reikia paruošti sėjai bei apsėti. Vis dažniau tręšiamosios užsakomos su svėrimo įranga. Skandinavijos šalyse ir Vokietijoje jau beveik pusė įsigyjamų naujų tręšiamųjų turi svėrimo įrangą, o visos Europos mastu – kas trečia tręšiamoji.
Manoma, kad žemės dirbimo mašinų darbinio pločio didėjimas vyks ir toliau. „Traktorių galios padidėjimas iki daugiau kaip 400 AG labai įtakoja ir reikalavimus žemės dirbimo padargams“, apibendrina CEMA produktų grupės pirmininkas Rolfas Šnaideris (Rolf Schneider) iš firmos „Kuhn“. Praėjusiais metais labai nustebino daugiau kaip 20 proc. didesnės plūgų pardavimų apimtys, daugiausia Prancūzijos ir Lenkijos rinkose. Nedidelį šių žemės dirbimo padargų pardavimų augimą gamintojai prognozuoja ir 2013 metais. Apskritai, pastebima gilesnio žemės dirbimo tendencija, naudojant didesnio skersmens lėkštes skutikuose ar akėčiose. Kita vertus, populiarėja juostinis žemės dirbimas. Tuo tarpu Pietų europoje dažniausiai naudojamų frezerinių kultivatorių paklausa mažėja.


Doc. dr. Remigijus Zinkevičius
 

« atgal

Paieška:

2024 m. kovo 28 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus