VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Žemės ūkio technikos ir paslaugų sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Tarptautinėje žemės ir miško ūkio technikos parodoje „Agritechnica 2013“ – keturi aukso medaliai
2013-11-29

Šiais metais tarptautinės žemės ir miško ūkio technikos parodos „Agritechnica 2013” vertinimo komisijai buvo pateiktos 393 technikos naujovės. Keturios iš jų buvo įvertintos parodos aukso medaliais. Tai firmos „Grimme“ bulvių nuėmimo kombainas su pneumatiniu priemaišų atskyrimo įtaisu, firmos „Rauch“ dvidiskė išcentrinė mineralinių trąšų barstomoji AXMAT su automatiniu jų paskleidimo reguliavimu, firmos „Merlo“ hibridinis krautuvas ir firmos „Claas“  simuliatorius savaeigėms derliaus nuėmimo mašinoms ir traktoriams valdyti.
Į buves panašios priemaišos (pvz., akmenys ir grumstai) bulvių nuėmimo kombainuose paprastai atskiriamos mechaniniais įtaisais, kurių našumas yra ribotas. Derinant perforuotą transporterio dugną ir iš apačios pučiantį oro srautą, pirmą kartą pavyko sukurti pneumatinį priemaišų atskyrimo įtaisą bulvių nuėmimo kombainams (1 pav.). Šiuo atveju, be apribojimų gali būti išlaikoma gumbų ir priemaišų srauto judėjimo kryptis, tuo pačiu ir lyginamasis bulvių laidumas. Naudojant pneumatinį priemaišų atskyrimo įtaisą bulvių gumbai saugiai sklando virš švytuojančio transporterio dugno, o sunkios priemaišos (akmenys ir grumstai) leidžiasi žemyn ir per segmentuotą šliuzą nukreipiami ant iškrovimo transporterio. Priemaišų atskyrimo kokybė ir našumas, priklausomai nuo kasamos bulvių ir priemaišų masės sudėties, gali būti reguliuojami iš traktoriaus kabinos keičiant pučiamo oro srauto dydį ir transporterio dugno polinkį bei švytavimo dažnį. Pneumatinis priemaišų atskyrimo įtaisas užtikrina ne tik didesnį darbo našumą, bet ir sumažina sąnaudas rankiniam bulvių perrinkimui. Be to, bulvininkyste galima užsiimti ir tokiose vietovėse, kur pavasarinio akmenų rinkimo neišsiverstume.

1 pav. Firmos „Grimme“ bulvių nuėmimo kombainas su pneumatiniu priemaišų atskyrimo įtaisu


Firma „Rauch“ sukūrė pirmą pasaulyje dvidiskę išcentrinę mineralinių trąšų barstomąją AXMAT (2 pav.), kuri visiškai automatiškai matuoja beriamų trąšų pasiskirstymą ir pagal barstomų trąšų rūšį nustato mašiną pageidaujamam darbiniam pločiui. Pirmą kartą didelis mineralinių trąšų paskleidimo tikslumas pasiekiamas automatiškai mikrobangų jutikliu ir automatinės barstomosios nustatymo sistemos dėka. Trąšų srauto padėtį fiksuoja virš sklaidomųjų diskų sumontuoti mikrobangų jutikliai. Pageidaujamam darbiniam pločiui barstomoji nustatoma automatiškai, pasukant trąšadėžės dugną kartu su trąšų dozatoriumi. Mineralinių trąšų paskleidimo tolygumas stebimas nuolatos ir, jei reikia, iš naujo automatiškai nustatoma trąšų patekimo ant sklaidomojo disko vieta. Nauja automatinė mineralinių trąšų barstymo savireguliavimo sistema užtikrina didesnį tikslumą neatliekant trąšų paskleidimo lauke testo. Nuolat stebint beriamų mineralinių trąšų srautą, galima automatiškai sureguliuoti tręšiamąją pagal besikeičiančias trąšų savybes ar klimato sąlygas. Prancūzų žemės ūkio mašinų testavimo institute IRESTEA atlikti pirmieji tyrimai visiškai patvirtina naujos sistemos pranašumus: pagerėja mineralinių trąšų panaudojimo efektyvumas, mažėja emisijos ir išlaidos trąšoms, didėja derliaus patikimumas.

2 pav. Firmos „Rauch“ dvidiskė išcentrinė mineralinių trąšų barstomoji AXMAT su automatiniu jų paskleidimo reguliavimu



Žemės ūkiui pasiūlytas ir pirmasis hibridinis teleskopinis krautuvas. Firmos „Merlo“ hibridiniame teleskopiniame krautuve pasirinktinai gali būti naudojamas elektrinis ar hibridinis perdavimo būdas. Elektrinio perdavimo būdo atveju krautuvui energiją tiekia 30 kWh ličio baterija. Krautuvas gali būti naudojamas uždarose patalpose, nes nėra jokių emisijų, o mašina dirba tyliai. Hibridinio perdavimo būdo atveju pastoviais sūkiais dirbantis dyzelinis variklis tiekia energiją pavaros mechanizmui ir kartu įkrauna bateriją. Šios originalios pavaros konstrukcijos dėka dyzelinio variklio vardinę galią galima sumažinti pusiau, visiškai neribojant pačio krautuvo darbo našumo. Be to, dažnai pasitaikančiais nedidelės apkrovos ar tuščios eigos atvejais, krautuvas gali būti varomas vien tik elektriniu būdu. Taigi, naudojant mažesnės galios variklį, degalų sąnaudas ir CO2 emisiją galima sumažinti iki 30 procentų. Mažinant eksploatacijos išlaidas, hibridinio krautuvo bateriją galima įkrauti iš elektros tinklo ar saulės energijos įrenginių.

3 pav. Firmos „Merlo“ hibridinis teleskopinis krautuvas


Firmos „Claas“ simuliatorius savaeigėms derliaus dorojimo mašinoms ir traktoriams valdyti pirmą kartą suteikia galimybę asmeninio kompiuterio ekrane pavaizduoti mašinos veikimą įvairiomis darbo sąlygomis. Mašinos opreratorius interaktyviai prie kompiuterio gali savarankiškai mokytis valdyti visą derliaus dorojimo mašiną ar traktorių. Programinė įranga apdorotų telemetrinių duomenų, virtualių valdymo įtaisų ir elementų dėka sureguliuoja realią mašinos darbo būklę ir procesus. Taigi dar prieš sezoną galima išmokti optimaliai valdyti derliaus dorojimo mašiną. Šių mokymų dėka jau pirmosiomis darbo dienomis galima ženkliai padidinti techninį derliaus dorojimo mašinos potencialą, sumažinti operatoriaus klaidų skaičių ir mašinai padaromus nuostolius. Su mašina gali greitai susipažinti nauji operatoriai, o patyrę – atnaujinti savo žinias ir pagerinti darbo rezultatus. Nuo pirmų dienų prižiūrint brangią derliaus dorojimo techniką galima sutaupyti ir laiko, ir lėšų.

4 pav. Firmos „Claas“ simuliatorius savaeigėms derliaus dorojimo mašinoms ir traktoriams valdyti.


 

Doc. dr. Remigijus Zinkevičius

 
 


 
 


 
 


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 26 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus