VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Žemės ūkio technikos ir paslaugų sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Kietas plienas padeda taupyti degalus ariant

Plūgo noragai su labai kietu, į deimantą panašiu anglies sluoksniu, turėtų sumažinti trinties nuostolius ariant bei sutaupyti degalų.
Fraunkoferio (Fraunkofer) darbo medžiagų mechanikos instituto (IWM) Fraiburge (Freiburg) mokslininkai bei jų projekto “RemBob” partneriai, siekdami sumažinti trinties nuostolius ariant, plūgams nori sukurti noragus su labai kietu, į deimantą panašiu anglies, taip vadinamu “diamond-like-carbon” (DLC), sluoksniu. Projekto pranešime spaudai nurodoma, kad apie 50 proc. energijos ariant sunaudojantys trinties nuostoliai, gali būti sumažinti daugiau nei pusę. Pirmieji lauko bandymai (žr. paveikslą) rodo, kad tuo būdu degalų sąnaudas ariant galima sumažinti daugiau negu 30 proc. Tarp žemdirbių paklausūs plūgo noragai galėtų arba sutaupyti laiko, nes jie galėtų išplėsti savo žemės dirbimo padargų panaudojimo galimybes, arba sumažinti išlaidas degalams, mašinoms ir jų priežiūrai. Be to, būtų galima naudoti mažesnės galios traktorius arba dirbti dalinės apkrovos režimu, todėl pailgėtų remonto bei priežiūros intervalai.
„Ekologiniu požiūriu būtų pažanga, jei jėgos mašinos galėtų būti mažesnės,” pabrėžė IWM fizikas ir diplomuotas sodininkas Martinas Hiorneris (Martin Hörner). Tada joms reikėtų ne tik mažiau degalų, bet būtų ir lengvesnės. Kuo mažiau sveria mašina, tuo mažiau slegiama dirva, o kuo dirva puresnė, tuo mažiau jėgos reikia ją įdirbant. Tuo pačiu yra geresnė ir dirvos kokybė. Mokslininkas aiškina, kad saugant dirvą Vokietijoje pasiekta palyginti daug, tačiau šiame krašte dėl suslėgimų ir erozijos prarandama daugiau dirvų, negu jų atsiranda naujai natūraliu būdu.
Ponas Hiorneris mano, kad kitas DLC dangų panaudojimo žemės dirbimo mašinose šalutinis efektas yra apsauga nuo korozijos ir dėvėjimosi. Plūgo noragai turi būti kieti ir stabilūs, bet kartu ir elastingi, kad nesulūžtų, dirvoje sutikę didesnę kliūtį, aiškina fizikas. Aktualus techninis lygis yra visuotinai naudojami optimalaus ilgaamžiškumo plienai. Tačiau ir jie, ilgą laiką būdami dirvoje, gali gerokai nukentėti. „Vertikalių rotorių kultivatorių peiliai dėl trinties per sezoną gali prarasti iki 50 proc. savo masės,” teigia IWM mokslininkas.
Žemės, smėlis ir akmenys per labai trumpą laiką nutrina įprastines dangas. DLC dangos gali pasipriešinti ir tokioms ekstremalioms apkrovoms. Tačiau problema yra ta, kad žemės dirbimo mašinų bei padargų darbinių dalių plienas yra tąsus, per lengvai deformuojasi ir netinka naudoti kartu su daug kietesnėmis DLC dangomis, t. y. sluoksnis gali greitai atšokti. Dėl šių priežasčių lauko bandymuose greta kitų buvo testuojami plūgo noragai iš azotinto plieno, stiklo pluoštu sustiprinto plastiko ir kietmetalio volframo karbido. Vėliau keliamas tikslas padidinti arimo greitį mažiausiai iki 20 km per val., kol danga nebeatlaikys. Jei šis bandymas pavyks, fiziko manymu, bus žengtas tik labai mažas žingsnis nedylančio plūgo norago link.

Dr. Remigijus Zinkevičius


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 25 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus