Adresas:
Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.
|
|
|
|
ŽŪMPRIS » Sėklų sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka |
Mokslininkai surado būdą kaip sumažinanti savaiminį garstyčių sėklų išbyrėjimą iš ankštarų
Indijos garstyčios (Brassica juncea) Indijoje yra svarbiausias aliejinis augalas po žemės riešutų. Jų sėklos naudojamos maistinio aliejaus, skirto kepimui, gamybai. Kadangi ankštaros subręsta ir sėklas išbarsto skirtingu metu, dalis derliaus prarandama. Šis ankštarų išbyrėjimas ūkininkams sukelia daug problemų taikant žemės augalų sėjomainas, nes išbyrėjusios sėklos sudygsta ir tampa kitų kultūrinių augalų priemaišomis, kurios užteršia laukus.
Mokslininkai, vadovaujami Larso Ostergardo (Lars Ostergaard) iš Kalifornijos universiteto (San Diegas, JAV), sukūrė genetiškai modifikuotas (GM) Indijos garstyčias, kurių ankštaros natūraliai neatsidaro. Jie įkėlė šį požymį lemiantį geną iš giminingo augalo Arabidopsis.
Kontroliuojant ankštarų atsidarymą galima sumažinti įterpto geno galimybes pereiti į genetiškai nemodifikuotas ar laukines rūšis. Be to, šio darbo patirtį bus galima panaudoti ir kitiems ankštiniams žemės ūkio augalams, panašiai išbarstantiems sėklas, pavyzdžiui, žirniams ar sojai.
Indijos garstyčios yra atsparios aukštai temperatūrai ir sausrai. Dėl to Australijos mokslininkai jas yra sukryžminę su joms giminingu rapsu (Brassica napus), iš kurio gaminamas geresnės kokybės aliejus, ir gavę naujas atmainas. Kombinuojant naujas sausrai atsparias atmainas su GM Indijos garstyčiomis, neišbarstančiomis savo sėklų, bus galima sukurti augalus, tinkamus auginti labiau išsivysčiusiose šiltesnio klimato šalyse.
Pagal SeedQuest naujienas parengė A.Ramaškevičienė , tel.8 37 397227 |
« atgal |
|
|
|
|