VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Grūdų ir aliejinių augalų sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Drėgmės perteklius daugumoje Europos šalių vėlina žieminių javų ir rapsų sėją
2017-11-13

ES pasėlių derlingumo prognozių sistemos (toliau – MARS) spalio mėn. duomenimis, dėl nepalankių meteorologinių sąlygų (drėgmės pertekliaus) Prancūzijoje, Belgijoje, Čekijoje, Austrijoje, Slovėnijoje ir Kroatijoje žieminių minkštųjų kviečių, žieminių miežių ir rugių sėja prasidėjo vėliau. Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Švedijoje, Danijoje, Nyderlandų pakrantės zonoje ir šiaurės Vokietijoje žieminių javų sėja dėl per didelio drėgmės kiekio taip pat užsitęsė. Likusioje Vokietijos dalyje, Lenkijoje, Baltarusijoje ir Slovakijoje žieminių javų sėja beveik baigta. Baltijos šalyse javų sėjos darbai prasidėjo rugpjūčio mėnesį, bet dėl nuolatinių kritulių rugsėjo ir spalio mėnesiais, vyko lėtai. Bulgarijoje žieminių javų sėja prasidėjo, tačiau lauko darbams trukdo pernelyg drėgnas dirvožemis. Vengrijoje ir Rumunijoje sėja vyksta be trukdžių. Bendrai, nepaisant minėtų problemų, žieminių javų sėja prasidėjo visose išvardintose šalyse ir gali būti užbaigta laiku, išskyrus Baltijos šalis, kuriose gali būti sunku užbaigti sėją per ateinančias savaites, jei bus nepalankios meteorologinės sąlygos (drėgmės perteklius ir mažėjanti temperatūra).
Italijoje javų sėja vyksta sklandžiai, temperatūra – optimali, bet šiaurinėje Italijos dalyje trūksta drėgmės augalų vystymuisi.
Rytinėje Ukrainos dalyje, svarbiausiame žieminių javų auginimo regione, rugsėjo mėnesį dėl sausros buvo sulėtėjusi javų sėja. Spalio mėnesio pradžioje prasidėjęs lietus atstatė palankią dirvožemio drėgmę sėjimui, dygimui ir žieminių javų augimui.
Ispanijoje ir Portugalijoje žieminių javų sėja paprastai prasideda nuo spalio mėnesio vidurio, bet dėl esamos sausros ji gali būti atidėta, jei per artimiausias savaites nebus kritulių. Graikijoje žieminių javų sėja paprastai prasideda lapkritį, tačiau dirvožemio drėgmės lygis šiuo metu yra žemiau vidutinio ir norint paruošti dirvą sėjai reikalingas lietus.
Kietųjų kviečių sėja ES šalyse dar neprasidėjus. Pirmieji sėjos darbai turėjo prasidėti paskutinę spalio savaitę.
MARS naujausiais duomenimis, žieminių rapsų sėja Prancūzijoje, vienoje didžiausią rapsų augin-tojų Europoje, prasidėjo anksčiau nei įprastai ir be didelių sunkumų. Kitose Europos šalyse rapsų sėja neapsėjo be trukdžių. Daugelyje regionų dėl drėgmės pertekliaus liepos ir rugpjūčio mėnesiais vėlavo derliaus nuėmimas, o ir rugsėjo mėnesį javapjūtei trukdė gausus lietus. Išskirtinai drėgnos sąlygos buvo užregistruotos Olandijos, Vokietijos ir Danijos Šiaurinės jūros pakrantėje, Čekijoje, Lenkijoje bei Baltijos šalyse. Šiuose regionuose kritulių per įprastą sėjos laikotarpį iškrito tiek, kad dažnai viršijo vidutinę normą 50 mm ar net daugiau ir buvo tik keletas palankių dienų sėjai. Įprastas sėjos laikotarpis Jungtinėje Karalystėje taip pat buvo drėgnesnis nei įprastai. Rytinėje Vokietijoje ir Slovakijoje krituliai buvo mažiau gausūs, bet kartojosi gana dažnai. Sausesni, palankesni orai rapsų sėjai buvo Vengrijoje. Rumunijoje, vienoje iš ES šalių, kurioje rapsų sėjos metu buvo sausiau nei įprastai, bet sėjai tai netrukdė. Kai kuriose šiaurės Vokietijos srityse ir Lenkijoje rapsų pasėlių plotai nebuvo pasėti laiku, todėl bus naudojami kitų kultūrų pasėliams.



Šaltinis: MARS
Grūdų ir rapsų sektoriaus informaciją parengė D. Pyrantienė, R. Banionienė ir G.Garliauskienė, tel. (8~37) 397 227

« atgal

Paieška:

2024 m. kovo 28 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus