VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Paukštienos sektoriaus apžvalgos » Vidaus rinka
Ar reiks ženklinti kiaušinius?

Bendrosios rinkos organizavimo departamento Mėsos produktų skyriaus vyriausioji specialistė Veronika Breivienė sako, kad Lietuva paprašė Europos Tarybos iki 2010 metų atidėti terminą, nuo kada reikėtų ženklinti turguose parduodamus kiaušinius, todėl šiuo metu  vyksta derybos. 

2003 m. lapkričio 17 d. buvo priimtas Europos Tarybos reglamentas (EB) Nr. 2052/2003, kuris nustatė, jog nuo 2005 m. liepos 1 d. veterinarinio patvirtinimo numeriu turi būti ženklinami turguje parduodami kiaušiniai.

ES ypač saugo vartotojų interesus, todėl daug dėmesio skiria, kad į rinką tiekiamas maistas atitiktų teisės aktais nustatytus saugos, ženklinimo ir kitus privalomuosius maisto saugos reikalavimus. Visose ES narėse, taip pat ir Lietuvoje, įgyvendinamas pagrindinis principas - už maisto saugą tiesiogiai atsakingas maisto gamintojas. Mėsos produktų skyriaus vyriausioji specialistė Veronika Breivienė sako, jog reikalavimu ženklinti turguose parduodamus kiaušinius  siekiama, kad būtų pateikiama informacija, reikalinga vartotojui, bei garantuotas kiaušinių atsekamumas, pavyzdžiui, įtarus, jog pirkėjas, vartojęs kiaušinius iš konkretaus ūkio, susirgo. ,,Pagal spaudą ant kiaušinio bus galima sužinoti, iš kokio ūkio yra kiaušiniai ir kaip laikomos dedeklės: laisvai, ant kraiko ar narvuose”, - sako Veronika Breivienė. Vartotojas, pirkdamas kiaušinius, pagal veterinarinio patvirtinimo numerį galės tiksliai nustatyti, iš kokiu būdu laikomų vištų gauti kiaušiniai.

Lietuva pagal Stojimo sutartyje numatytas procedūras 2003 m. lapkričio 10 d. pateikė prašymą, kad iki 2010 m. liepos 1 d. būtų suteiktas pereinamasis laikotarpis dėl kiaušinių, surenkamų  iš ūkių, kuriuose mažiau kaip 350 vištų, ženklinimo.

Lietuva savo prašymą grindė tuo, kad pajamos, gaunamos parduodant kiaušinius iš mažų  ūkių, yra nedidelės, o ženklinimo išlaidos jas dar sumažintų. Turguose kiaušinius pardavinėja daug vištų laikytojų, todėl prisidėtų ženklios papildomos ženklinimo administravimo išlaidos: ūkių registravimo ir tolesnės jų kontrolės.

Lėšos, gautos kiaušinius parduodant turguje, yra svarbios nedideles pajamas turintiems gyventojams, todėl rengiant kiaušinių ženklinimo tvarką bus ieškoma būdų, kaip sumažinti išlaidas spaudui ar dažams. Planuojama, kad norint suženklinti kiaušinius, parduodamus turguje, reikės kreiptis į valstybinius veterinarijos gydytojus, kad šie įvertintų ūkį ir suteiktų veterinarinio patvirtinimo numerį. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bus įgaliota ir toliau nuolat kontroliuoti ūkio būklę. 

Veronika Breivienė paaiškino, kad  kiaušinių, kuriuos gamintojas parduos savo ūkyje tiesiogiai vartotojui jo asmeninėms reikmėms arba pristatys jam į namus, ženklinti nereikės. Šiuo atveju, pavyzdžiui, vartotojui susirgus, ir taip bus aišku, iš kokio ūkio jis pirko kiaušinius. 

Žemės ūkio ministerija atkreipia dėmesį, kad jeigu ir reiks ženklinti turguje parduodamus kiaušinius, tai tikrai ne šiais metais, o nuo ateinančių metų liepos 1 dienos. Vyriausioji specialistė Veronika Breivienė akcentavo, kad dabartiniu metu vyksta derybos su Europos Komisija dėl pereinamojo laikotarpio suteikimo Lietuvai, todėl kol kas nereikėtų baimintis, jog nuo kitų metų liepos mėnesio būtinai reikės ženklinti turguje parduodamus kiaušinius. Jeigu darybos pavyks, kiaušinių ženklinimas bus atidėtas iki 2010 m. liepos 1 dienos. Deryboms pasibaigus, Žemės ūkio ministerija pateiks apie tai informaciją.

Pagal ŽŪM parengė K. Mockutė, tel.: (8-37) 752374

« atgal

Paieška:

2024 m. kovo 28 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus