2012 m. Prancūzijos kalakutienos gamyba padidėjo 2,4 proc. (iki 414 tūkst. t) skerdenos svoriu, lyginant su 2011 m.(405 tūkst. t), tačiau tai dar toli nuo 2000 m. lygio, kai gamyba sudarė 763 tūkst. t skerdenos svoriu. Kalakutienos gamyba netapo konkurencinga broilerių atžvilgiu. Paukštienos suvartojimas Prancūzijoje turi senas ir įvairias tradicijas, tačiau kalakutiena sudaro tik dalį labai segmentinės rinkos, kurioje dominuoja broileriai, kurių vienas gyventojas suvartoja 15,6 kg per metus. Antroje vietoje yra kalakutiena (5,28 kg), toliau antiena (3,1 kg) ir perlinės vištos (0,5 kg), o putpelės ir naminiai karveliai užbaigia šį platų paukštienos pasirinkimą. Suvartojimo tendencijas įtakoja ir ekonominė krizė. Pasirinkimą apsprendžia produkto kaina ir tam tikros progos bei šventės. Visgi, labiausiai vartotojų apsisprendimą lemia broilerių ir kalakutienos kainos skirtumas.
Nors 2012 m. ES šalyse kalakutienos gamyba didėjo (ypač Prancūzijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje), tačiau tolimesnės prognozės nėra optimistinės. 2013 m. prognoziniais duomenimis numatomas 0,6 proc. kalakutienos gamybos sumažėjimas.
USDA prognozuoja, kad 2013–2014 m. ES-28 kalakutienos gamyba turėtų sumažėti.
Pagal World poultry duomenis parengė D. Špokaitė, tel. 8 37 397 802
|