EK prognozuoja, kad per artimiausią dešimtmetį ES šalyse paukštienos suvartojimas turėtų didėti lėčiau nei ankstesniais metais. 2011–2013 m. išaugusios pašarų kainos, vykstantis ekonominis nuosmukis ir aukštas nedarbo lygis turėjo didelę įtaką lėtesniam paukštienos gamybos augimui ES šalyse. Analizuojamu laikotarpiu vienas ES gyventojas suvartojo apie 20–21 kg paukštienos.
Atsižvelgiant į išaugusią pasaulinę paklausą, ES paukštienos eksportas 2010 m. padidėjo net 24 proc., o 2011 m. – 12 proc. Visgi eksporto augimas 2012 m. buvo žymiai mažesnis ir sudarė 2 proc. (2013 m. – 1 proc.), nes didesnė paukštienos paklausa Afrikos (Pietų Afrika ir Beninas) ir Vidurio Rytų (Saudo Arabija) šalyse buvo kompensuojama mažesnėmis siuntomis į Honkongą ir Rusiją.
2012 m. importo apimtys išliko beveik nepakitusios, lyginant su 2011 m., o 2013 m. išaugus suvartojimui ES viduje, padidėjo 3,4 proc. Didesnis importas iš Tailando kompensavo pasiūlos trūkumą iš Brazilijos.
2014–2023 m. laikotarpiu paukštienos ir jos produktų gamybos apimtys kiekvienais metais turėtų didėti po 0,8 proc. ir 2023 m. ES paukštienos gamyba turėtų pasiekti 13,6 mln. t.
Pagal dabartines prognozes, dinamiška importo paklausa per artimiausią dešimtmetį ir toliau turėtų išlikti Vidurio Rytuose (ypač Saudo Arabijoje) ir Kinijoje. Tai turėtų padidinti ES paukštienos eksporto apimtis iki 1,4 mln. t, t. y. 15 proc. daugiau, lyginant su 2010–2012 m. vidurkiu. Eksporto apimtis turėtų didinti didėjanti paukštienos paklausa Pietų Afrikos ir Ganos Respublikose. Tačiau numatomas gamybos padidėjimas Rusijoje turėtų lemti šalies importo sumažėjimą. ES importo apimtys turėtų svyruoti apie tarifinės kvotos dydį – 800 tūkst. t.
Prognozuojama, kad 2014 m. broilerių gamyba ES-28 turėtų būti šiek tiek didesnė nei ankstesniais metais ir sudaryti 9,95 mln. t. Gamybos padidėjimo tikimasi Beneliukso šalyse, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Rumunijoje, tačiau Prancūzijoje ir Ispanijoje numatomas broilerių gamybos sumažėjimas. ES broilerių importas turėtų išlikti stabilus, o eksportas – šiek tiek sumažėti.
Pagal The Poultry Site ir USDA duomenis parengė D. Špokaitė ir G. Žižiūnaitė, tel. 8 37 39 78 02
|