Ukrainos revoliucija ir vėlesnė Rusijos intervencija turėjo įtakos ekonomikos nuosmukiui, tačiau šalies mėsos sektorius kol kas nenukentėjo, suvartojimas nesumažėjo ir logistikos kaštai nepakito.
FAO duomenimis, Ukraina yra antra šalis Europoje, po Rusijos, kurioje fiksuojamas žymus paukštienos gamybos didėjimas. Preliminariais duomenimis, šalies paukštienos gamyba 2013 m. siekė 1,2 mln. t. Prognozuojama, kad paukštienos rinka 2014 m. turėtų padidėti apie 10 proc. Ukrainos broilerių gamybos apimtys nuosekliai didėja, pavyzdžiui: 2000 m. – 20 tūkst. t, 2005 m. – 289 tūkst. t, 2008 m. – 570 tūkst. t, 2011 m. – 767 tūkst. t, o 2013 m. siekė net 903 tūkst. t. Šiuo metu Ukraina yra devintoje vietoje tarp Europos šalių pagal broilerių gamybą. Panašius kiekius pagamina tik Italija ir Nyderlandų Karalystė.
2013 m. Ukraina importavo 71,1 tūkst. t paukštienos ir jos subproduktų, t. y 1,6 karto mažiau, lyginant su 2012 m. 2013 m. paukštienos ir jos subproduktų eksportas sudarė 145,5 tūkst. t, t. y. 1,8 karto daugiau, lyginant su 2012 m. Prognozuojama, kad ateinančių dvejų–trejų metų laikotarpiu Ukraina gali padidinti paukštienos eksportą iki 200 tūkst. t.
Šaltiniai: World Poultry News, Global Meat News
Parengė D. Špokaitė, tel. (8 37) 39 78 02 |