Preliminariais Europos Komisijos (toliau – EK) duomenimis, 2018 m., palyginti su 2017 m., Europos Sąjungoje paukštienos gamyba gali padidėti 1,9 proc. ir sudaryti 15,97 mln. t, tai būtų apie 573 tūkst. t daugiau nei 2016 m. Prognozuojama, kad analizuojamu laikotarpiu broilerių mėsos turėtų būti pagaminta 2,3 proc. daugiau (iki 12,98 mln. t), kalakutienos – apie 0,6 proc. (iki 2,15 mln.t), antienos – apie 12,1 proc. (iki 500 tūkst. t).
EK praneša, kad 2018 m. daugiausia broilerių mėsos turėtų pagaminti Lenkija – 2,77 mln. t, Didžioji Britanija – 1,62 mln. t, Vokietija – 1,30 mln. t, Ispanija – 1,21 mln. t ir Prancūzija – 1,16 mln. t. 2018 m., palyginti su 2017 m., Lenkijoje ir Lietuvoje broilerių mėsos gamyba turėtų padidėti 8 proc., Austrijoje – 4 proc., Didžiojoje Britanijoje – 3,5 proc., o Belgijoje, Kipre, Latvijoje, Estijoje ir Čekijoje broilerių mėsos gamybos apimtis turėtų likti nepakitusi.
EK numato, kad 2018 m., palyginti su 2017 m., Europos Sąjungoje kalakutienos gamybos apimtis gali padidėti 0,6 proc. ir sudaryti 2,15 mln. t.
Prancūzija – daugiausia antienos gaminanti šalis Europos Sąjungoje. 2017 m. preliminariais duomenimis dėl paukščių gripo protrūkio šalies antienos gamyba sumažėjo 28 proc. (iki 18,6 tūkst. t) ir sudarė 189 tūkst. t. Tikimasi, kad 2018 m. augantis antienos suvartojimas didins šios mėsos gamybos apimtis Prancūzijoje (iki 225 tūkst. t), Vengrijoje (iki 80 tūkst. t), Lenkijoje (iki 60 tūkst. t), Vokietijoje (iki 45 tūkst. t). Šiek tiek mažiau turėtų pagaminti Danija (800 t), Slovakija (600 t), Kroatija (500 t), Graikija (100 t), Austrija (100 t). Lietuvoje antienos pagaminama mažiausiai. 2018 m. numatoma šios mėsos pagaminti tik 14 t.
Šaltinis: EK
Parengė: D. Špokaitė, tel. (8 37) 39 78 02
|