Ši tendencija stebima antri metai iš eilės. Galima daryti prielaidą, kad bulvių ir daržovių supirkimo mažėjimas šviežiam vartojimui sietinas su brangusiomis daržovėmis, vartotojų nepasitikėjimu prekine ūkių produkcija ir augančiu susidomėjimu mėgėjiška daržininkyste, o supirkimo perdirbimui apimčių didėjimo priežastys gali būti didesnės įmonių perdirbimo apimtys ir atsigręžimas į vietinius žaliavos augintojus.
Bulvių supirkimas iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos bei kitose įmonėse šviežiam vartojimui 2011 m. liepos mėn., lyginant su 2010 m. atitinkamu laikotarpiu, sumažėjo 15,29 proc. (iki 1 876,004 t). Perdirbimui skirtų bulvių supirkimas šiuo laikotarpiu padidėjo 46,23 proc. (iki 1 073,952 t).
Daržovių supirkimas prekybos bei kitose įmonėse 2011 m. liepos mėn., lyginant su 2010 m. liepos mėn., sumažėjo 21,18 proc. (iki 3 415,964 t). Analizuojant populiariausių kopūstinių, vaisinių ir šakniavaisinių daržovių supirkimą pagal atskiras rūšis, žiedinių kopūstų supirkimas sumažėjo 4,85 karto (iki 6,412 t), cukinijų – 3,75 karto (iki 16,214 t), morkų – 2,46 karto (iki 23,682 t), kininių kopūstų – 2,2 karto (iki 33,864 t), svogūnų – 2,13 karto (iki 6,416 t), agurkų – 35,93 proc. (iki 1 182,033 t), pomidorų – 11,69 proc. (iki 823,055 t), burokėlių – 6,08 proc. (iki 173,764 t). Tačiau baltagūžių kopūstų supirkimas padidėjo 3,31 proc. (iki 1 063,566 t).
Nagrinėjamu laikotarpiu iš lapinių daržovių didėjo tik špinatų ir lapinių petražolių supirkimas, atitinkamai 27,71 (iki 4,738 t) ir 16,45 proc. (iki 4,318 t). Bet kitų lapinių daržovių buvo supirkta mažiau: krapų – 14,99 proc. (7,762 t), svogūnų laiškų – 13,41 proc. (19,727 t), salotų – 9,23 proc. (39,636 t).
Perdirbimo įmonėse 2011 m. liepos mėn., lyginant su 2010 m. atitinkamu laikotarpiu, daržovių supirkimas padidėjo 21,44 proc. (iki 738,615 t). Burokėlių supirkimas padidėjo 59,26 proc. (iki 318,058 t), agurkų – 7,0 proc. (iki 368,308 t), krapų – 5,07 proc. (iki 12,820 t). Tačiau salotų šiemet supirkta 2,83 karto mažiau (5,076 t), kitų daržovių (kopūstai, svogūnai, morkos, špinatai, rūgštynės ir kt.) – 8,99 proc. mažiau (34,353 t).
Pievagrybių supirkimas šviežiam vartojimui 2011 m. liepos mėn., lyginant su 2010 m. liepos mėn., sumažėjo 13,90 proc. (iki 84,939 t), o perdirbimui – 2,08 karto (iki 1,562 t).
Anksčiau prasidėjus obuolių supirkimui, šviežiam vartojimui jų šiemet buvo supirkta beveik 3 kartus daugiau (45,650 t), o uogų – 19,89 proc. mažiau (10,994 t). Perdirbimui skirtų raudonųjų serbentų supirkimas padidėjo 5 kartus (iki 22,875 t), juodųjų serbentų – 65,90 proc. (iki 364,276 t). Tačiau aviečių buvo supirkta 6,56 karto mažiau (1,011 t).
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
* kainos užsienio valstybėse (Lt) pateiktos pagal atitinkamos datos LB valiutų kursą
Pagal ŽŪMPRIS ir kitus šaltinius parengė D. Reipienė ir Z. Cironkienė, tel. (8-37) 397449 |