VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Neaiški situacija Šiaurės-Vakarų Europos bulvių rinkoje
2015-01-26

Įvairių šalių rinkos ekspertų nuomonės kardinaliai skiriasi – vieni teigia, kad dar galima tikėtis pozityvių pokyčių rinkoje, nes dėl užsitęsusio šilto rudens ne visų augintojų saugyklose bulvės gerai laikosi, padidėjo bulvių paklausa perdirbimui ir gyvulių pašarui, o kiti, kad bulvių atsargų turėsime ir prasidėjus naujam derliui, todėl iki pat sezono pabaigos bulvių kainos turėtų būti žemos, o tai paveiks ir ankstyvųjų bulvių kainas.
Tačiau visi ekspertai sutaria, kad šiuo metu rinkoje ypatingai ramu, o sudėtinga situacija gali baigtis pasėlių sumažėjimu 2015 m. Pagrindinės bulvių augintojos Belgija, Olandija, Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija 2014 m. bulvių pasėlius buvo padidinusios 3,1 proc.
Gana optimistiškos nuotaikos Vokietijoje. Rinkos ekspertai mano, kad pagaliau pavyko panaikinti bulvių perteklių rinkoje ir jų atsargos prilygsta įprastiems metams. Prastesnės kokybės bulvės nenutrūkstamai yra tiekiamos biodujų fabrikams ar karvių laikytojams. Augintojai raginami parduoti likusias vis dar geros kokybės vidutinio ankstyvumo bulves iki vasario mėnesio. Nors sandėliavimo išlaidos didina bulvių savikainą, kainų pokyčių dar nėra. Spėjama, kad nedidelio bulvių kainų kilimo galima tikėtis ne anksčiau kaip antroje vasario pusėje. Bulvių eksporto apimtys nedidelės, dažniausiai į Pietryčių Europos šalis, tačiau tikimasi, kad jis suaktyvės, ypač į Rytų Europos šalis.
Olandijos bulvių perdirbimo įmonėms žaliavos pakanka. Geriausios kokybės kontraktuotos bulvės paliekamos ilgesniam sandėliavimui, t.y. iki gegužės ir birželio mėnesių. Sausio viduryje už bulves perdirbimui buvo mokama nuo 0,02 iki 0,05 EUR/kg. Ateities sandorių biržoje šiek tiek pakilo geros kokybės bulvių kaina. Dėl žemų bulvių kainų, pigesnio transportavimo ir palankaus dolerio kurso suaktyvėjo bulvių eksportas į tolimas šalis. Bulvės eksportui iš augintojų superkamos po 0,03–0,08 EUR/kg.
Jungtinės Karalystės bulvių rinkoje dar ankšta. Saugyklose yra bulvių, kurias buvo tikimasi parduoti iki Kalėdų. Sausio viduryje šviežiam vartojimui už Estima veislės bulves buvo mokama po 0,09 EUR/kg, Maris Piper – 0,14 EUR/kg. Bulvyčių gruzdinimui buvo superkamos Markie, Melody arba Maris Piper veislės bulvės, kurių kaina svyravo nuo 0,03 iki 0,07 EUR/kg. Traškučių gamintojai Markie veislės bulves supirko vidutiniškai po 0,09 EUR/kg.
Belgijoje bulvių pasiūla didesnė nei paklausa. Eksporto apimtys tebėra labai mažos. Sausio viduryje bulvių gruzdinimui arba skutimui kaina dažnai nesiekė 0,02 EUR/kg.
Austrijoje patikslintos bulvių prognozės rodo didesnį nei skelbta derlių. Eksportuotojai sulaukia daug užklausimų iš Pietryčių ir Rytų Europos šalių, tačiau sandoriai įvyksta tik tuo atveju, jei susitariama dėl žemos kainos.


Šaltinis: AMI
Parengė Z. Cironkienė, tel. (8 37) 39 74 49
 

« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 19 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus