Europos vaisių ir daržovių perdirbimo įmonių organizacija (OEITFL) paskelbė, kad, lyginant su ankstesniais metais, 2008 m. šaldytų daržovių gamyba 18 Europos šalių padidėjo 9,7 %, iki 3,6 mln. t. Tai didžiausias padidėjimas per paskutinius trejus metus.
2008 m. perdirbimo įmonės daugiausia užšaldė žaliųjų žirnelių. Užderėjus geram derliui, lyginant su 2007 m., jų buvo užšaldyta beveik trečdaliu daugiau – 591 910 t. Užšaldytos produkcijos struktūroje, morkos užima antrą vietą, nors gamyba, lyginant su 2007 m., sumažėjo 7 % ir sudarė 426 700 t. Žiedinių kopūstų ir brokolių atitinkamai buvo užšaldyta 197 850 t ir 162 075 t. 2008 m. daugiau buvo užšaldyta ir mažesnę paklausą turinčių daržovių: saldžiųjų kukurūzų – 140 280 t (2007 m. – 64 620 t), paprikų – 80 420 t (2007 m. – 72 590 t), cukinijų – 51 440 t (2007 m. – 27 050 t).
Didžiausia šaldytų daržovių gamintoja išliko Belgija. Lyginant su ankstesniais metais, 2008 m. šaldytų daržovių gamyba šalyje padidėjo 3 % ir sudarė 900 480 t.
Šiuo metu šaldytų daržovių rinkoje didžiausia Belgijos konkurentė yra Lenkija. Įstojus į Europos Sąjungą, Lenkijos šaldytų daržovių pramonė sulaukė didelių investicijų tiek iš užsienio, tiek iš vietinių investuotojų. 2008 m. šalies šaldytų daržovių gamybos apimtys išaugo 4 %, lyginant su 2007 m., ir sudarė 503 000 t.
Ispanijoje trečius metus iš eilės didėjo šaldytų daržovių gamybos apimtys ir 2008 m. sudarė 480 tūkst. t.
Pastaraisiais metais kitose Europos šalyse šaldytų daržovių gamyba buvo gana stabili: Vokietijoje – 185 tūkst. t, Olandijoje – 116 tūkst. t, Vengrijoje – 60 tūkst. t, Graikijoje – 30 tūkst. t.
Pagal Agra Europe parengė Z. Cironkienė, tel.: (8-37) 397449 |