VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Abejojama, ar ES šalims pavyks parduoti visas bulvių atsargas
2012-04-30

Pirmoje balandžio mėn. pusėje Vokietijoje bulvių prekyba šiek tiek suaktyvėjo, tačiau už geros kokybės bulves tebemokama minimali priemoka. Prekybą suaktyvinti galėjo balandį vyravę vėsūs orai. Jie palengvino ir bulvių sandėliavimą ventiliuojamose saugyklose. Situaciją gelbsti ir tai, kad rinkoje tebėra maža šviežių bulvių pasiūla iš Viduržemio jūros regiono. Vokietijos rinkoje dominuoja vietoje išaugintos bulvės. Dideli bulvių kiekiai superkami perdirbimui. Supirkimo kainoms spaudimą daro didelė bulvių perdirbimui pasiūla iš Belgijos ir Prancūzijos. Šiek tiek bulvių yra eksportuojama į Lenkiją, tačiau kiekiai per maži, kad galėtų lemti kainų padidėjimą.
Olandijoje balandžio mėn. bulvių, skirtų tiek vidaus rinkai, tiek eksportui, pardavimai buvo gana aktyvūs. Labiausiai paklausios geros kokybės „Agria“, „Challenger“, „Victoria“, „Fontane“ ir „Innovator“ veislių bulvės, nors jų kaina (ir vidaus rinkai, ir eksportui) tebėra maža – 0,12–0,19 Lt/kg.
Šiemet Belgijoje bulvės yra dešimt kartų pigesnės, o bulvių pardavimų apimtys didesnės nei ankstesniais metais, tačiau to neužtenka, kad būtų galima parduoti visas jų atsargas. Balandžio pradžioje atsargos augintojų saugyklose sudarė 1,1 mln. t (380 tūkst. t daugiau už paskutinių penkerių metų vidurkį). Iš to kiekio kontraktuota tik 450 tūkst. t bulvių. Bulvės maistui sudarė 30 proc. Daugiausia saugyklose yra likę Bintje veislės bulvių. Belgijos augintojai teigia, kad vidutinė bulvių kaina šiais metais yra 0,09 Lt/kg, kai 2011 m. tuo laikotarpiu buvo 0,86 Lt/kg. Kitose šalyse bulvių atsargos taip pat yra didelės, todėl eksportuoti didesnius šių daržovių kiekius nėra kur. Prieš Velykas rinkoje buvo padidėjusi tik naujojo derliaus bulvių paklausa. Jei bulvių kokybė bus tinkama, perdirbimo įmonės iki liepos vidurio ketina perdirbti pernykščio derliaus bulves. Kainų padidėjimo augintojai gali tikėtis tik tuo atveju, jei stipriai sumažins ankstyvųjų bulvių perdirbimui plotus. Preliminarios apklausos rodo, kad ankstyvųjų bulvių pasėlių plotai gali būti sumažėję 10 proc. Tačiau sandėliavimui skirtų bulvių pasėlių plotai gali išlikti tokie pat kaip ir 2011 m. „Bintje“ ir „Felsina“ veislių bulvių plotai turėtų išlikti tokie patys, tačiau gali padidėti „Fontane“, „Innovator“ ir „Challenger“ veislių pasėlių plotai. Vis mažiau sodinama „Asterix“, „Agria“ ir „Ramos“ veislių bulvių.
Prancūzijoje labiausiai nerimaujama dėl 20 proc. (kovo 1 d.) sumažėjusio bulvių eksporto, lyginant su ankstesniais metais. Dėl mažų kainų eksportuojamos produkcijos vertė sumažėjo 40 proc. Labiausiai eksportuotojus nuvylė tradiciniai Italijos, Ispanijos ir Portugalijos bulvių importuotojai. Pastaraisiais metais vis didėjęs bulvių eksportas į Vengriją, Lenkiją, Rusiją, Rumuniją ir Čekiją taip pat sumažėjo. Visos šios šalys turi pakankamas savų bulvių atsargas.
Jungtinėje Karalystėje dideli bulvių kainų skirtumai. Pirmos klasės bulvių kainos pakavimo stotyse, priklausomai nuo veislės,  padidėjo iki 0,36 Lt/kg („Estima“) – 0,60 Lt/kg („King Edward“, „Maris Piper“, „Desiree“), antros klasės – atitinkamai, iki 0,23–0,42 Lt/kg. Gruzdintų bulvių gamybai bulvės superkamos po 0,21–0,24 Lt/kg. Tačiau augintojai mažina kainas, ypač prastesnės kokybės bulvių, nes rinkoje dar yra daug nekontraktuotų bulvių. Atšilus orams, ne šaldymo kamerose laikomų bulvių kokybė sparčiai prastėja. Dėl drėgmės stokos augintojai, auginantys bulves sunkesniuose dirvožemiuose, negali baigti bulviasodžio. O Kornvalyje jau kasamos pirmosios ankstyvosios bulvės, kurių pirmasis derlius tik apie 10 t/ha. Polietileniniuose tuneliuose užaugintos bulvės vietiniuose turgeliuose buvo parduodamos po 50,62 Lt už 5 kg pakuotę.
Balandžio mėn. Austrijoje bulvių kainos stipriai svyravo. To priežastis – ūkiuose tebėra daug nekontraktuotų bulvių. Nors vis daugiau bulvių nebeatitinka kokybės reikalavimų, pasiūla vis tiek didesnė už paklausą. Smarkiausiai kito eksportui skirtų bulvių kaina. Už vidutinio dydžio bulves mokama – 0,31–0,34 Lt/kg, o už stambias – tik 0,07 Lt/kg, už „Global Gap“ sertifikuotas vidutinio dydžio bulves – 0,41 Lt/kg ir daugiau.
Lenkijoje bulvių kainos stabilios. Varšuvos regione už 15 kg bulvių maišą mokama po 1,65–2,48 Lt (2–3 PLN).
Lietuvoje balandį didmeninės bulvių kainos ūkyje svyravo nuo 0,20 iki 0,35 Lt/kg.
Europos šviežių bulvių rinkoje vyrauja bulvės iš Egipto, Kipro ir Maltos, o artimiausiomis savaitėmis bulves kasti pradės Ispanijos ir kitų pietinių Europos šalių augintojai.

 

Pagal FreshPlaza, APK-Inform ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė ir D. Reipienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 25 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus