VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
Naujienos
Patikslintos nuostatos dėl sankcijų už GAAB reikalavimo, susijusio su gyvulių turėjimu pievose ir ganyklose, nevykdymu
2014-04-16

Viena iš pagrindinių naujovių 2014 m. deklaruojant žemės ūkio naudmenis ir pasėlius – bus teikiama perskirstymo arba vadinamoji išmoka už pirmuosius hektarus. Tačiau patikslintos ir nuostatos dėl sankcijų už žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimo, susijusio su gyvulių turėjimu pievose ir ganyklose, nevykdymu.
Ūkininkai be pagrindinės išmokos (apie 390 Lt/ha) už deklaruotus plotus papildomai gaus ir perskirstymo išmoką (apie 100 Lt/ha) už pirmuosius 30 ha. Kuo mažesnis ūkis, tuo didesnė vidutinė išmoka teks vienam hektarui. Siekiant užtikrinti, kad išmoka už pirmuosius hektarus būtų teikiama tik aktyvia žemės ūkio veikla (pasėlių auginimu, gyvulių laikymu) užsiimantiems pareiškėjams, žemės ūkio ministro 2014 m. balandžio 9 d. įsakymu Nr. 3D-206 „Dėl sankcijų už kompleksinės paramos reikalavimų pažeidimą taikymo metodikos, patvirtintos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 4 d. įsakymo  Nr. 3D-306 „Dėl Sankcijų už kompleksinės paramos reikalavimų pažeidimą taikymo metodikos patvirtinimo“ buvo pakoreguoti sankcijų dydžiai pareiškėjams, kurie nelaiko gyvulių. Tai daroma atsižvelgiant į ūkininkų nuogąstavimus, kad išmoka už pirmuosius hektarus nebūtų mokama „sofos ūkininkams“.
Reikia atkreipti dėmesį į pakoreguotą šio įsakymo 17.4.  punktą:
,,17.4.  nustatomas GAAB reikalavimų aprašo 7 punkte nurodytas GAAB reikalavimo pažeidimas, kai plotas, kuriame nustatytas minėtas pažeidimas, sudaro daugiau kaip 50 proc. viso tiesioginėms išmokoms deklaruoto ir tinkamo paramai pievų ir ganyklų, nurodytų GAAB reikalavimų aprašo 7 punkte, ploto;“
Naujoji punkto redakcija panaikina GAAB reikalavimo dėlgyvulių laikymo išimtį pareiškėjams, deklaruojantiems iki 10 ha pievų ir ganyklų tiesioginėms išmokoms. Visi pareiškėjai, kurių 2014 metais valdoje laikomi gyvūnai sudarys mažiau nei 0,3 SG 1 hektarui pievų ir ganyklų, bus vertinami vienodai ir jiems bus taikomos sankcijos už tyčinį reikalavimo pažeidimą tais atvejais, kai pažeidimo plotas sudaro daugiau kaip 50 proc. viso pievų ir ganyklų ploto.
Vadinasi, jei pareiškėjas deklaruoja pievų ir ganyklų plotus, kuriems taikomas geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės (GAAB) reikalavimas, ir gyvulių nelaiko arba jų laiko nepakankamai, visa jam priskaičiuota paramos, skiriamos iš ES (tiek Tiesioginės išmokos, tiek Kaimo plėtros programos plotinės priemonės), suma sumažinama apskaičiuotu procentu.
Nustačius tik šį GAAB pažeidimą sankcijos dydis 3–50 proc., konkretus dydis priklausys nuo pažeidimo ploto.
Įsakymo 211 punkte nustatyta, kad:  „Tyčinis reikalavimo pažeidimas, jei ankstesniais metais buvo nustatytas netyčinis to paties reikalavimo pažeidimas, pirmo pasikartojimo atveju laikomas nepakartotiniu tyčiniu reikalavimo pažeidimu ir sankcija taikoma už tyčinį pažeidimą. Taip pat pareiškėjas informuojamas, kad dar kartą nustačius to paties reikalavimo pakartotinį netyčinį pažeidimą ankstesnės sankcijos dydis yra dauginamas iš 3 netaikant ribojimų.“
Tai reiškia, kad, jei 2012 m. ir / ar 2013 m. buvo nustatytas netyčinis pažeidimas, o 2014 m. nustatytas tyčinis, bus taikoma 19–50 proc. sankcija kaip už tyčinį nepakartotinį pažeidimą.  Tuo atveju, kai 2012 m. ir / ar 2013 m. buvo nustatytas tyčinis šio GAAB reikalavimo pažeidimas, o 2014 m. taip pat bus nustatytas tyčinis GAAB reikalavimo pažeidimas, bus taikoma sankcija kaip už tyčinį pakartotinį pažeidimą.
Pateikiame skaičiavimų pavyzdžius:
GAAB  reikalavimas dėl gyvūnų laikymo pagal metus


 
Žemės ūkio ministerijos Išmokų už plotus skyriaus informacija

« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 25 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus