VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Pieno sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Patvirtintos priemonės ES pieno sektoriaus valdymui gerinti

 
ES žemės ūkio ministrai 2007 m. rugsėjo 26 d. patvirtino priemones pieno sektoriaus valdymui gerinti. Patvirtinti pakeitimai leis labai supaprastinti bendrosios pieno ir pieno gaminių rinkos organizavimą.
Visų pirma labai patobulinta mokykloms tiekiamo pieno schema – nustatyta vienodo dydžio parama už visų kategorijų pieną, tiekiamą mokykloms. Ankstesnėje schemoje didesnė parama buvo skiriama už riebesnį pieną. Toks požiūris nebeatitinka tikrovės, nes nutukimas tampa didele visuomenės sveikatos problema, todėl būtina užtikrinti, kad piliečiai, taip pat ir mokyklinio amžiaus vaikai, vartotų mažiau riebių pieno gaminių. Nustatydama standartinę paramą, kurios dydis nepriklauso nuo gaminių riebumo, ES skatins mokinius vartoti būtent neriebius pieno gaminius. Parama už visų kategorijų pieną sudarys 62,67 Lt/100 kg (18,15 EUR/100 kg). Mokyklos galės pasirinkti, kokios rūšies pieną joms tiekti.
Geriamasis pienas. Šiuo metu galiojančiame reglamente numatyta, kad Bendrijoje gali būti gaminamas ir parduodamas tik trijų kategorijų geriamasis pienas:
• nugriebtas pienas (0,5% arba mažesnio riebumo),
• pusriebis pienas (1,5–1,8% riebumo),
• nenugriebtas pienas (3,5% arba riebesnis).
Reaguojant į kintančius mitybos įpročius, t. y. į polinkį vartoti mažesnio riebumo pieno gaminius, ir skatinant rinkoje paklausių žemės ūkio gaminių gamybą, Europos Sąjungoje bus leista gaminti ir parduoti ne tik trijų minėtų kategorijų riebumo pieną. Tačiau etiketėje bus privalu aiškiai ir įskaitomai pateikti informaciją apie pieno riebumą. Trys dabartinės kategorijos ir toliau išliks.
Baltymų kiekis pieno milteliuose ir sutirštintame piene. ES pieno gaminių pramonės atstovai ir pieno miltelių bei sutirštinto pieno eksportuotojai seniai prašė pakeisti baltymų kiekio tokiuose gaminiuose taisykles, jas suderinti su tarptautiniais standartais (Codex) ir sudaryti galimybes nustatyti minimalų 34% baltymų kiekį, išreikštą sausąja neriebaline medžiaga. Šiuo metu natūralus baltymų kiekis pieno milteliuose yra 31–37%. Susitarimu ES gamintojams bus suvienodintos sąlygos konkuruoti su kitų pasaulio šalių gamintojais, savo produkciją gaminančiais pagal Codex standartus ir iki šiol turėjusiais santykinį ekonominį pranašumą prieš ES gamintojus.
Intervencinio sviesto kainos ribos panaikinimas. Nuspręsta panaikinti administracinę naštą, susidarančią dėl sviesto intervencinio pirkimo reguliavimo, kurį lemia kiekvienoje valstybėje narėje fiksuojama rinkos kaina. Todėl nuo kovo 1 d. iki rugpjūčio 31 d. arba iki tol, kol bus pasiekta bendra viršutinė Bendrijos sviesto kainos riba, intervencinės agentūros sviestą galės pirkti už 90% intervencinės kainos.
Tam tikros paramos už privatų saugojimą panaikinimas. Kadangi parama už privatų grietinėlės ir nugriebto pieno miltelių saugojimą, kaip parama pieno rinkai, ūkio subjektai praktiškai nesinaudojo, šios dvi priemonės nebereikalingos ir bus išbrauktos iš pagrindinio pieno reglamento.
Bendrijos nustatyta sviesto kokybės apibrėžtis. Taikant tam tikras Bendrijos rinkos priemones, 27 nacionalinės sviesto kokybės klasės bus pakeistos viena kokybės apibrėžtimi.
Privalomos importo licencijos panaikinimas. Nebebūtina taikyti importo licencijų sistemą, nes kai kuriais atvejais galima pasitelkti tinkamesnes sistemas (pvz., TAXUD GD (Mokesčių ir muitų sąjungos Generalinis direktoratas) monitoringo sistema).
Realizavimo paramos karinėms pajėgoms panaikinimas. Ši nebetaikoma schema bus panaikinta.
 
Pagal Europos Komisijos informaciją parengė P. Račinskas, tel. (8-37) 397 280

« atgal

Paieška:

2024 m. rugpjūčio 23 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus