Adresas:
Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.
|
|
|
|
ŽŪMPRIS » Paukštienos sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka |
Ispanijos paukštienos sektoriui reikalingi pokyčiai
Pastaraisiais metais paukščių pašarai Ispanijoje yra brangesni nei kitose pagrindinėse ES paukštienos gamybos šalyse: Prancūzijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje, o JAV paukščių pašarų kainos yra net 50 % pigesnės nei Ispanijoje. Vartotojai Ispanijoje vertina paukštieną kaip pigiausią proteinų šaltinį ir teikia pirmenybę šviežiai, o ne sušaldytai vištienai. Paukštienos perdirbimo įmonės, siekdamos padidinti gamybos pelningumą, planuoja sukurti naujus šviežios ir sušaldytos paukštienos gaminius, patrauklesnius tarptautinėje rinkoje. Šiuo metu Ispanijoje yra 7200 registruotų paukštininkystės ūkių, auginančių viščiukus broilerius iš kurių 5642 gamina broilerių skerdenas. Didžioji dauguma šių ūkių viščiukus augina intensyviai ir laiko apie 20–40 tūkst. paukščių, iš kurių apie 90 % auginama pagal išankstinę sutartį. Apsirūpinimas paukštiena Ispanijoje pastaraisiais metais buvo stabilus ir 2007 m. sudarė 94,3 %, o vidutinis paukštienos suvartojimas – 19,7 kg vienam gyventojui. Apie 1990 m. beveik 55 % paukštienos buvo parduodama per specializuotas mėsos ruošimo įmones, tačiau šios mažmeninės grandies populiarumas šiuo metu nesiekia 40 %. Šiuo metu 45 % paukštienos parduodama prekybos centrams, o likusi dalis – stambiausioms mažmeninės prekybos įmonėms. 2007 m. Ispanijoje pagaminta 1,375 mln. t paukštienos, maždaug 10 % mažiau nei vidutiniškai buvo per metus pagaminama praėjusį dešimtmetį. Paukštiena sudarė maždaug penktadalį visos mėsos produkcijos. Artimiausiu metu Ispanijos paukštienos gamintojai turės rasti būdą, kaip sumažinti paukštienos gamybos savikainą ir išplėsti gaminių asortimentą. Palyginti nedidelės energijos sąnaudos ir didelis turistų skaičius sudaro palankias sąlygas paukštienos gamybos augimui.
Pagal USDA parengė A.Kairytė, tel. (8-37) 397 802 |
« atgal |
|
|
|
|