VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Pašarų sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
EFSA nemato priežasties Madeiros regione uždrausti auginti GM kultūras

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) nepritarė Portugalijos siūlymui uždrausti Madeiros regione (Madeiros salose) auginti GM kultūras. ES Komisijos šaltiniai patvirtino, kad vasario viduryje gavusi neigiamą EFSA nutartį, Komisija, greičiausiai, pasiūlys Portugalijai atšaukti draudimą.
Praeitais metais Portugalija pranešė Europos komisijai apie priimtą potvarkį dėl GM kultūrų uždraudimo Madeiros regione, kuris buvo perduotas EFSA vertinimui. Madeiros salos jau ir yra pasiskelbusios regionu be GMO, o Portugalijos potvarkis siekė šį sprendimą įteisinti teisiškai. Pagal ES įstatymus, tokie siūlymai turi būti pagrįsti svariais duomenimis ir „šviežiais“ tyrimais kurie patvirtintų galimą neigiamą GMO įtaką regionui arba šaliai narei.
EFSA praneša pateiktuose dokumentuose neradusi aiškių įrodymų, kad GMO gali neigiamai paveikti Madeiros regiono bioįvairovę, konkrečius organizmus, ar sukelti vietinių augalų kryžminimąsi su GM ir nematanti svariu priežasčių, dėl kurių reikėtų patvirtinti Portugalijos pateiktą siūlymą.
ES Komisijos pasiūlymas anuliuoti Portugalijos priimtą potvarkį artimiausiais mėnesiais bus svarstomas  ir tvirtinamas veiksmų programų valdymo komitete.
Pagrindinė šiuo metu auginama GM kultūra Portugalijoje ir Ispanijopje – kukurūzai. Šiuo metu šešios šalys narės – Vokietija, Prancūzija, Graikija, Austrija, Vengrija ir Liuksemburgas yra uždraudusios auginti vienintelę ES leidžiamą auginti GM kukurūzų veislę MON810.

Genetiškai modifikuotų kukurūzų sambūvis su tradiciniais ir ekologiškais praktiškai neįmanomas. 2008 m. kaimyninėje Ispanijoje Barselonos universiteto Aplinkos mokslo ir technologijų institute atliktų tyrimų išvadomis – GM kukurūzų auginimas žymiai sumažino ekologiškų kukurūzų auginimą ir jų sambūvis yra praktiškai neįmanomas. Atskirti GM kukurūzus nuo tradicinių ir ekologiškų tampa sunku ir brangu. Tai yra svarbiausia vieno pirmųjų šios krypties tyrimų Europoje išvada. Tyrime analizuota situacija Katalonijoje ir Aragone, šie regionai yra pagrindiniai Europoje genetiškai modifikuotų kukurūzų augintojai. Ankstesni tyrimai šioje srityje buvo vykdomi naudojant modeliavimą ar eksperimentinius atvejus, nes daugelyje Europos šalių GM augalai nebuvo komerciškai auginami. Ispanijoje ekologinė žemdirbystė plečiasi, daugėja augintojų ir didėja ekologiškų kultūrų užimamas plotas. Tačiau ši tendencija yra priešinga kukurūzų atveju.

Pagal Agra Europe ir Innovation report parengė Nijolė Maršalkienė, tel. (8-37) 397 075
2010-03-02


« atgal

Paieška:

2024 m. liepos 21 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus