Mėsos gamyba artimiausiu laikotarpiu turėtų pasiekti prieš ekonominę krizę buvusį lygį, kasmet didėti po 0,3 proc. ir 2020 m. turėtų sudaryti 44,4 mln. t, o tai 4 proc. daugiau nei 2009 m. Galvijienos ir avienos gamyba iki 2020 m. turėtų sumažėti atitinkamai 7 ir 11 proc., o kiaulienos ir paukštienos gamyba turėtų padidėti 7 proc. Pagrindinis kiaulienos ir paukštienos gamybos apimčių didėjimo veiksnys yra padidėjusi vartojimo paklausa. Tikėtina, kad 2020 m. kiaulienos suvartojimas vienam gyventojui turėtų pasiekti 43,3 kg per metus (2 proc. daugiau nei 2009 m.), paukštienos – iki 24,7 kg, galvijienos – iki 15,4 kg, avienos ir ožkienos – apie 2,0 kg.
Prognozuojama, kad 2020 m. ES pasaulinėje rinkoje turės padidinti mėsos importą (galvijienos ir paukštienos) iki 14 proc., bet apie 23 proc. (iki 200 tūkst. t) sumažinti mėsos eksportą (galvijienos, kiaulienos, paukštienos).
Galvijienos rinkos prognozės ES 2010–2020 m. tūkst. t
Kiaulienos rinkos prognozės ES 2010–2020 m. tūkst. t
Pagal Meat Info duomenis parengė R. Patašienė, V.Žičiūtė ir R.Kaušikienė, tel. (8-37) 397 804
2011-02-25
|