Ją didinti skatina atsiradusi šių uogų paklausa mokyklose, įvairių patiekalų receptūrose, visuomeninio maitinimo įstaigose – tiek restoranuose, tiek greitojo maisto užkandinėse.
Dėl išaugusios šilauogių paklausos JAV, didžiausias šių uogų gamybos augimas prognozuojamas Pietų pusrutulio šalyse, tačiau šiuose kraštuose, ypač Argentinoje, gali kilti rinkodaros ir logistikos problemų. Viena jų – griežti fumigacijos reikalavimai į JAV eksportuojamai produkcijai. Sunkiausiai bus pasiekti optimalų kokybės, kainos ir laikotarpio, per kurį pristatoma produkcija, santykį. Plukdyti produkciją laivais būtų pigiau, bet transportavimas užtrunka iki trijų savaičių, rizikuojama produkcijos kokybe, o gabenant prekes oro transportu susidaro per didelės sąnaudos bei sunku užtikrinti prekybos rentabilumą.
Europoje šilauogių gamybos augimas siejamas su didėjančia šių uogų paklausa vietos rinkoje. Šių uogų daugiausia išauginama Ispanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje. Šilauogių auginimą ketinama plėsti ir Pietų Afrikos Respublikoje, o produkciją nukreipti į tradicines eksporto rinkas.
Rinkos ekspertai teigia, kad uogų derėjimo laikotarpiu konkurencingiausia bus vietoje išauginta produkcija. Eksportuotojai užsienio rinkose gali tikėtis gerų kainų tik ne sezono metu.
Pagal FreshPlaza parengė Z. Cironkienė, tel. (8-37) 397449 |