VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Birželio 14 d. Europos Sąjungos šalys susitarė skirti 210 mln. EUR kompensacijoms ūkininkams, kurie patyrė nuostolių dėl E. Coli bakterijos sukeltos krizės

Kompensacijos bus mokamos agurkų, pomidorų, salotų, cukinijų bei saldžiųjų paprikų augintojams, kurių produktai iš prekybos buvo pašalinti nuo gegužės 26 d., baiminantis bakterijos E. Coli grėsmės. Prieš šį susitarimą balsavo Ispanija, Prancūzija, Lenkija bei Slovakija. Šių šalių atstovų teigimu, kompensacijoms turėtų būti skiriama daugiau lėšų, o ir kompensuojama turėtų būti ne tik už sunaikintas ar nenuskintas daržoves, bet ir už gautas mažesnes pajamas pardavus daržoves minimalia kaina. Nepaisant augintojų nepritarimo, sprendimas leis kompensuoti ūkininkams 50 proc. sumos, kurią vidutiniškai daržovių augintojai būtų gavę birželio mėnesį pardavę sunaikintas daržoves. Tikslūs patirti nuostoliai paaiškės tik liepos pabaigoje.
Kilusi panika paskatino didžiąją dalį europiečių iš savo kasdienio raciono išbraukti žalias daržoves, o ūkininkai dėl to patyrė didelių nuostolių. Ispanija suskaičiavo, kad šalies nuostoliai per savaitę vidutiniškai siekė 225 mln. EUR, Olandija deklaravo 70 mln. EUR per savaitę nuostolį. Birželio 10 d. duomenimis, Lenkijos daržovių augintojų nuostoliai dėl E. Coli bakterijos sukeltos panikos jau viršijo 34 mln. EUR. Lenkiškų žemės ūkio produktų paklausos sumažėjimas dėl E. Coli bakterijos sukeltos panikos, kiekvieną dieną Lenkijos augintojų nuostolius padidina beveik milijonu eurų. Lietuvos augintojų patirti nuostoliai gali siekti 1 mln. EUR.
Krizės padarinius galėtų sušvelninti atšauktas Rusijos daržovių importo draudimas. Iš ES šalių į Rusiją yra importuojama daržovių už 600 mln. EUR. Nors Rusijos pareigūnai ir teigė, kad dėl draudimo vartotojams kainos neturėtų didėti, tačiau atskiruose Rusijos regionuose, pavyzdžiui Kaliningrado srityje, kur didžioji dalis daržovių importuojama iš Europos, kainos padidėjo 15–20 proc., o Tiumenės parduotuvėse daržovių beveik neliko.
Dėl daržovių importo iš ES draudimo Rusijos verslininkai taip pat patiria nuostolius, nes reikia ieškoti naujų tiekėjų, performuoti logistikos grandinę. Be to, pablogės ir šalies makroekonominiai rodikliai, nes importo draudimas ne tik padidins kainas vartotojams, bet ir infliaciją šalyje.


Pagal Europos Komisijos informaciją ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė,  tel.: (8-37) 397449

« atgal

Paieška:

2024 m. liepos 27 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus