VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Europos Sąjungos šalių žemdirbių lobistinės organizacijos COPA-COGECA vertinimu, E. Coli krizės įkarštyje daržovių augintojų nuostoliai per savaitę sudarė 400 mln. eurų

Nuostuoliai skaičiuojami palyginus įprastinę to laikotarpio augintojų apyvartą – 1 mlrd. EUR per savaitę. Tokio masto rinkos krizės šviežių daržovių sektoriuje dar nėra buvę.
ES šviežių vaisių ir daržovių sektorius bendrojoje žemės ūkio politikoje (BŽŪP) yra mažiausiai finansuojamas, todėl jį ypač smarkiai veikia susiklostančios situacijos rinkoje. Gaudamas tik 3,7 proc. BŽŪP lėšų, sektorius išaugina produkcijos, kurios vertė sudaro 17 proc. bendrosios žemės ūkio produkcijos vertės.
ES Žemės ūkio ministrų taryba 2011 m. liepos 19 d. atidėjo 210 mln. eurų paramos daržovių augintojams paskirstymą, nes kai kurios valstybės narės nepateikė išsamios reikiamos informacijos. Vaisių ir daržovių vadybos komitetas dėl paramos lėšų trūkumo 2011 m. liepos 28 d. turėtų nustatyti paramos mažinimo koeficientą.
COPA-COGECA vertinimu, dėl E. Coli infekcijos sektorius patyrė tiesioginių ir netie-sioginių nuostolių. EK kompensuos tik negautas pajamas už iš rinkos išimtus ar nenuskintus agurkus, pomidorus, salotas, cukinijas ir paprikas. Vis tik didžiausius nuostolius, remiantis sąskaitomis faktūromis, gegužės 26 d. – birželio 18 d. sektorius patyrė dėl skirtumų tarp žemos to laikotarpio pardavimo ir referencinės kainos.
Patiriamus nuostolius dar labiau padidino Rusijos embargas ES šviežioms daržovėms. Rusija atšaukė ne tik minėtų daržovių, bet ir pievagrybių, braškių, trešnių, persikų bei nektarinų užsakymus.
Prie netiesioginių nuostolių galima priskirti ir sumenkusį vartotojų pasitikėjimą išauginta produkcija, kuris prasidėjo nuo ispaniškų agurkų atsisakymo, o vėliau turėjo įtakos ir visam ES šviežių daržovių ir vaisių sektoriui. Ispanijos augintojai sumažėjusią melionų, persikų ir nektarinų paklausą sieja su E. Coli krize. Nors šių vaisių derėjimo pikas dar nepasiektas, augintojų organizacijų deklaruojamos šios produkcijos pardavimo kainos, palyginti su ankstesniais metais, yra 50 proc. mažesnės.
Augintojai kaip dar vieną patirtų netiesioginių nuostolių priežastį įvardina Rusijos iškeltas papildomas importuojamos produkcijos saugumą liudijančias sąlygas, lemiančias papildomas išlaidas. Rusija jau panaikino daržovių importo draudimą šioms ES šalims: Ispanijai, Nyderlandams, Belgijai, Danijai, Graikijai, Čekijai, Lenkijai, Prancūzijai, Vengrijai ir Italijai. Kitos ES šalys, taip pat ir Lietuva, tebelaukia embargo panaikinimo.

Pagal COPA/COGECA informaciją ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė,  tel.: (8-37) 397449

« atgal

Paieška:

2024 m. liepos 27 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus