

Adresas:
Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.
|
|
|
|

ŽŪMPRIS » Mėsos sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka |
ES avienos ir ožkienos rinkos apžvalga ir prognozės
2016-02-29
Po keleto metų avienos ir ožkienos gamybos ir vartojimo mažėjimo ES šalyse, 2015 m. šios rūšies mėsos buvo pagaminta daugiau ir, remiantis preliminariomis EK prognozėmis, 2016 m. avienos ir ožkienos gamyba turėtų padidėti dar apie 0,4 proc., palyginti su 2015 m. (iki 897 tūkst. t). Tačiau nuo 2017 m. vėl prognozuojamas ES avienos ir ožkienos gamybos mažėjimas ir tik nuo 2024 m. vėl turėtų pasiekti prognozuojamą 2016 m. gamybos lygį. 2025 m. avienos ir ožkienos gamyba turėtų sudaryti 900 tūkst. t – 0,8 proc. daugiau, palyginti su 2015 m.
Numatoma, kad 2016 m., palyginti su 2015 m., avienos ir ožkienos eksportas iš ES šalių turėtų išlikti nepakitęs ir sudaryti 24 tūkst. t, tačiau jau nuo 2017 m. numatoma eksporto didėjimo tendencija, kuri turėtų tęstis iki 2025 m. Numatoma, kad 2025 m. ES avienos ir ožkienos eksportas turėtų sudaryti 32 tūkst. t – o tai 33,3 proc. daugiau, palyginti su 2015 m.
2016 m. avienos ir ožkienos importas į ES šalis turėtų sudaryti 193 tūkst. t – 1,6 proc. daugiau, palyginti su 2015 m., ir didėti artimiausią dešimtmetį. 2025 m. šios rūšies mėsos importas į ES turėtų sudaryti 221 tūkst. t – o tai 16,3 proc. daugiau, palyginti su 2015 m.
Avienos ES šalyse yra suvartojama mažiau-siai – tik 2,8 proc. visos mėsos suvartojimo. Šios rūšies mėsos vienas ES gyventojas nuo 2013 m. suvartoja vidutiniškai apie 1,8 kg per metus ir prognozuojama, kad toks suvartojimo kiekis artimiausią dešimtmetį turėtų išlikti nepakitęs.
Avienos ir ožkienos gamyba ES šalyse 2012–2025 m., tūkst. t

Pastaba. 2016–2025 m. prognozuojami duomenys
Šaltinis: EK
Parengė J. Žukauskaitė, tel. (8 37) 39 78 06
|
« atgal |
|
|
|
|