VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Žemės ūkio technikos ir paslaugų sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Firmos “Horsch” moto – beariminis žemės dirbimas
2013-06-11

 Federalinės statistinės tarnybos duomenimis Vokietijoje nenaudojant plūgo įdirbama apie 40 procentų žemės ūkio naudmenų. Javų augintojai šioje šalyje beariminiu būdu įdirba net 60 procentų ploto. Prie šių rezultatų daug prisidėjo ir vokiečių firma „Horsch“.
 1984 metais savo įmonę įkūręs Michaelis Horšas (Michael Horsch), planavo kurti mašinas, kurios padidintų darbo našumą nuosavuose ir kaimyniniuose ūkiuose. Kaip ūkininkas, jis šio tikslo siekia ir šiandien, o posakis „Aš niekada negaminsiu plūgo“ vis dar aktualus. Taip atsirado žemės dirbimas neapverčiant dirvos riekės. Pirmasis produktas firmoje „Horsch“ buvo sunkusis kultivatorius Terrano FG. Šis žemės dirbimo padargas, priklausomai nuo pasirinktų noragėlių, dirvą galėjo įdirbti nuo 3 iki 20 cm gyliu. Kadangi tuo metu firma „Horsch“ pati pardavinėjo savo produkciją, klientams reikėdavo pademonstruoti sukurtų mašinų darbo rezultatus. Šiam tikslui buvo įkurtas pirmasis privatus žemės ūkio mokslo ir informacijos centras. Iki šių dienų jame apsilankė tūkstančiai lankytojų, kurie susipažino su aktualiais lauko bandymais ir žemės ūkio technikos tobulinimo tendencijomis.
 Praėjusio šimtmečio pabaigoje buvo sukurtas visiškai naujas, keturių eilių sunkusis kultivatorius Tiger. Daugeliui žemdirbių tai intensyvaus ir gilaus žemės įdirbimo maišant dirvą sinonimas. Kartu firmoje buvo sukurti TerraGrip noragėliai ir jų antgaliai Mulch Mix. Masyvios spyruoklės ne tik atliko saugiklių funkciją, bet ir užtikrino stabilią noragėlių padėtį dirvoje, naudojant įvairius antgalius. Esminis persilaužimas beariminio žemės dirbimo link įvyko 2000 metais, kai firma „Horsch“ sukūrė trieilį universalųjį sunkųjį kultivatorių Terrano FX. Iki šių dienų tai yra dažniausiai perkamas firmos „Horsch“ gaminamas žemės dirbimo padargas. Pasirenkant darbinį plotį, įvairius noragėlius ir volus, galima prisitaikyti prie įvairiausių darbo sąlygų.
 Žemės dirbimo mašinų tobulinimo tendencijos ėmė įtakoti ir eilinių sėjamųjų konstrukciją. Sėjamosiose (pvz., Horsch Pronto DC) imti naudoti dvidiskiai sėjamieji noragėliai. Šiuo principu veikiančiose eilinėse sėjamosiose, pirmiausiai, sekliai įdirbama dirva (pvz., lėkštinėmis akėčiomis), po to ištisai suslegiamas sėklos guolis, o pasėtos sėklos privoluojamos siaurais voleliais. Visos išvardintos technologinės operacijos atliekamos esant dideliam darbiniam greičiui. Vėliau sukurta PPF sistema, leido kartu įterpti ir mineralines trąšas.
 2007 metais firmoje „Horsch“ imtos gaminti kompaktiškos lėkštinės akėčios Joker. kuriomis galima greitai įdirbti ražienas ir sekliai paruošti dirvą sėjai. Kartu tarptautinėje žemės ūkio technikos parodoje „Agritechnica 2007“ buvo pristatyta antroji noragėlių TerraGrip karta. Patobulintas ne tik noragėlių dizainas, bet iki 500 kg padidėjo jų apkrova, o iškilimo aukštis – iki 30 cm. Šie noragėliai ir šiandien naudojami visuose firmos sunkiuosiuose kultivatoriuose Tiger ir Terrano. Atsirado sunkiųjų kultivatorių Tiger modifikacijos AS, LT ir MT. Jei keturių eilių sunkiuosius kultivatorius Tiger AS galima laikyti tikra alternatyva plūgams, tai trieiliuose Tiger LT, padidinus atstumą tarp noragėlių, sumažėjo galios poreikis. Sunkieji kultivatoriai Tiger MT optimaliai įterpia didelius augalų (net ir ilgastiebių) liekanų kiekius, nes jas pjausto dvi lėkščių eilės, o su dirva sumaišo po jų dviejomis eilėmis išdėstyti noragėliai.
 Tarptautinėje žemės ūkio technikos parodoje „Agritechnica 2011“ firma „Horsch“ pristatė dvi sunkiųjų kultivatorių Terrano modifikacijas. Terrano MT skirtas labai kietoms dirvoms, kurias reikia supenti giliai, o sumaišyti sekliai. Ketureilis sunkusis kultivatorius Terrano FM yra universalus padargas, kurio darbinis plotis gali būti 5 m ir daugiau. Šiam padargui galima užsisakyti įvairius noragėlių antgalius ir volus. Terrano FM, kaip ir Terrano FG, puikiausiai gali dirbti ir be volų.
 Taigi, firma „Horsch“ atsakinga už pokyčius visame žemės ūkyje ir tai dar ne pabaiga: technika nuolat tobulinama, kad ir ateityje kiekviename ūkyje būtų galima užtikrinti optimalų žemės dirbimą. Nuo 2001 metų firma „Horsch“ intensyviai dirba žemės dirbimo kaupiamiesiems augalams klausimais. Pavyzdžiui, padargu Focus/Evo įdirbami tik tie ruožai, kuriuose augs kultūriniai augalai. Kombinuotą agregatą Focus TD sudaro žemės dirbimo modulis Focus/Evo ir sėjamoji Pronto. Dirvos ruožus purena ir maišo dvi noragėlių eilės, o sėklas įterpia TurboDisc sėjamieji noragėliai. Kadangi Europoje vis dažnesni klimato svyravimai, tai kombinuotas juostinio žemės dirbimo ir sėjos agregatas turėtų išlaikyti stabilų derlingumą, esant nepalankioms klimatinėms sąlygoms, o ūkininkaujant palankiu oru derlingumas turėtų net ir didėti. Praktiški techniniai sprendimai pristatomi firmos „Horsch“ seminaruose ir lauko dienose.

Doc. dr. Remigijus Zinkevičius


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 26 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus