* - krabų lazdelės, žuvų piršteliai ir kt.
FAO duomenimis, surimio produktų suvartojimas ES šalyse 2006 m. padidėjo iki 132,2 tūkst. t. Daugiausia surimio produktų suvartojo Prancūzija (52,2 tūkst. t), Ispanija (40,0 tūkst. t) ir Italija (11,0 tūkst. t). Pabrėžtina, jog ES šalyse vis daugiau pagaminama ir suvartojama aukštos kokybės atvėsintų surimio produktų, o sušaldytų surimio produktų paklausa mažėja.
ES didžiausią surimio žaliavų (perdirbimui) rinkos dalį dalinasi Prancūzija, Lietuva ir Ispanija. Tuo tarpu perdirbtų surimio produktų (skirtų vartojimui) paklausa didžiausia yra Ispanijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Populiariausi surimio produktai Europoje: krabų lazdelės, vėžių uodegėlių ir vėžių bei krabų žnyplių mėsos pakaitalai, žuvų piršteliai, kepsneliai bei dešrelės.
Daugelyje ES šalių 2007 m. surimio žaliavų importas sumažėjo, o Lietuvoje didėjo
Surimio produktų gamyba naudojamų žaliavų importas Prancūzijoje 1999 – 2006 laikotarpiu padidėjo nuo 11,8 tūkst. t iki 14,95 tūkst. t. Minėtu laikotarpiu daugiausia surimio žaliavų buvo importuota 2005 m. ir metinės importo apimtys sudarė 18,5 tūkst. t.
FAO duomenimis, 2007 m. 01 – 09 mėn. laikotarpiu surimio žaliavų importas Prancūzijoje buvo 15% mažesnis nei 2006 m. tuo pačiu laikotarpiu ir sudarė 12,34 tūkst. t. Prancūzijoje veikia šešios kompanijos, gaminančios surimio produktus iš vietinės ir importuotos žaliavos. Daugiausia surimio žaliavų Prancūzija importuoja iš JAV ir Čilės. 2006 m. surimio produktų gamybos apimtys šioje valstybėje sudarė apie 8% bendrų žuvininkystės produktų gamybos pramonės pajamų. Labiausiai populiarūs surimio produktai Prancūzijoje yra aukštos kokybės atvėsintos krabų lazdelės.
Lietuva – antra pagal dydį ES surimio žaliavų importuotoja. Surimio žaliavų importas nuo 1999 m. iki 2006 m. padidėjo 4,6 karto, iki 9,3 tūkst. t. Taip kaip ir Prancūzijoje, mūsų šalyje surimio žaliavų importo apimtys didžiausios buvo 2005 m. ir sudarė 13,2 tūkst. t.
Surimio žaliavų importas Lietuvoje 2007 m. 01 – 09 mėnesiais padidėjo 30%, lyginant su 2006 m. atitinkamu laikotarpiu ir sudarė 9,1 tūkst. t. Lietuvoje surimio žaliavų daugiausia importuojama iš JAV, Prancūzijos ir Čilės.
199 –2006 m. laikotarpiu Ispanijoje surimio žaliavų importas išaugo nuo 2,4 tūkst. t iki 11,0 tūkst.t., tačiau 2007 m. 01 – 09 mėn., lyginant su 2006 m. tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 4% ir sudarė 9,95 tūkst. t.
Surimio produktų inovacijų srityje, Ispanija yra pirmaujanti tarp ES šalių dėl plataus tradicinių žuvų produktų patiekalų sąrašo. Ispanijoje gaminami Kantabrijos ungurių surimis („gulas“) ir ančiuvių surimis („chovas“). Pasaulyje mažėjant Aliaskos saidos ištekliams, Ispanijoje buvo užpatentuotas naujas surimio produktas iš didžiųjų kalmarų mėsos.Surimio žaliavų importo apimtys t, kai kuriose ES šalyse
(KN kodai 03049005 ir 03049910) t

Surimio žaliavų importo apimtys Prancūzijoje, Lietuvoje ir Ispanijoje 1999 – 2007 laikotarpiu
(KN kodai 03049005 ir 03049910)
