VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Pašarų sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Klimato kaita didina gyvulių susirgimų riziką

Gegužės pabaigoje Paryžiuje vykusioje asamblėjoje Pasaulinė gyvūnų sveikatos organizacija (OIE) išreiškė susirūpinimą dėl klimato pokyčių daromos didelės įtakos gyvulių ligų atsiradimui bei pakartotiniam jų išplitimui Organizacijos išplatintame  pareiškime pranešama, kad tokį poveikį patvirtino dauguma iš 174 šiai organizacijai priklausančių šalių bei teritorijų. 
„Vis daugiau ir daugiau šalių pastebi, kad jų teritorijose bent vienos ligos atsiradimą arba pakartotinį jų išplitimą sąlygoja klimato pokyčiai. Tai realybė ir jos negalima ignoruoti, tad mes turime padėti Veterinarijos tarnyboms visame pasaulyje susikurti efektyvias tarptautinius gero valdymo standartus atitinkančias sistemas, padėsiančias spręsti kylančią problemą“ – teigia OIE generalinis direktorius.
Australijos ekspertų pristatyta pasaulinio masto studija skatina ieškoti naujų būdų, kaip išvengti kylančių grėsmių. Tyrime dalyvavo 126 šalys organizacijos narės, 71% jų išreiškė didelį susirūpinimą dėl laukiamo klimato pokyčių poveikio gyvūnų ligų atsiradimui ir pakartotinam jų išplitimui, 58% šalių nurodė bent vieną ligą, atsiradusią ar pakartotinai išplitusią, kaip manoma, dėl klimato kaitos poveikio. OIE organizacijos narės vieningai nutarė problemos sprendimui panaudoti visas organizacijos turimas mokslines galimybes bei ryšius. Narės siūlo imtis naujų veiksmų mokslinių tyrimų lygmenyje, panaudoti visas nacionalines galimybes kuriant privataus ir viešojo sektoriaus gyvūnų sveikatos apsaugos sistemas, o taip pat bendradarbiauti tarpusavyje, siekiant išvengti klimato pokyčių daromos įtakos gyvūnų produktyvumui bei susirgimui įvairiomis ligomis, įkaitant ir perduodamas žmogui, arba tokį poveikį kaip galima labiau sumažinti.
Trys dažniausiai paminėtos ligos yra Mėlynojo liežuvio liga, Rift Valley karštinė bei Vakarų Nilo karštinė.
Daugumos šalių nuomone, žmogaus veiklos daroma įtaka aplinkai nulemia klimato pokyčius, o tuo pačiu ir gyvulių ligų atsiradimą bei pakartotinį jų išplitimą. 

JT vadovas skelbia pavojų. Reuters naujienų agentūros pranešimu, trečiadienį Helsinkyje vykusiame seminare, Jungtinių tautų generalinis sekretorius pareiškė, kad klimato kaita spartėja, o tai kelia didelį susirūpinimą bei reikalauja imtis neatidėliotinų veiksmų. „Gąsdina tai, kad mokslininkai priversti iš naujo peržiūrėti anksčiau sudarytas prognozes, nes klimato kaitos daroma įtaka pasireiškia daug sparčiau ne buvo tikimasi. Mes turime imtis ryžtingų veiksmų nepaisydami to, iš kur esame kilę. Ir turtingos ir vargingos šalys turi drauge spręsti kylančią problemą ", - teigė Jungtinių tautų generalinis sekretorius, remdamasis Tarpvalstybinės ekspertų grupės klimato pokyčiams tirti pateikta ataskaita.
„Mes turime imtis ryžtingų veiksmų nepaisydami to, iš kur esame kilę.  Ir turtingos ir vargingos šalys turi drauge spręsti kylančią problemą", - paragino Banas. 

 Pagal Agra Europe parengė N. Maršalkienė, tel.: (8-37) 397 075
2009-07-09


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 26 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus