2014 m. I ketvirtį Lietuvos pieno perdirbimo įmonės pagamino daugiau kai kurių pieno gaminių nei praėjusių metų I ketvirtį. Analizuojamu laikotarpiu daugiausia (apie 2,5 karto, iki 6,49 tūkst. t) išaugo LPM (PGPK kodas 10.51.21.60.00) gamyba. Minėtu laikotarpiu 52,9 proc. išaugo grietininių ir kitų valgomųjų ledų (PGPK kodas 10.52.10.00.00) gamyba ir sudarė 7 039,04 tūkst. l, o sviesto, kurio riebumas ne didesnis kaip 85 proc. masės (PGPK kodas 10.51.30.30.00), gamyba ūgtelėjo 9,4 proc. (iki 2,98 tūkst. t). 2014 m. I ketvirtį, lyginant su 2013 m. I ketvirčiu, Lietuvoje geriamojo pieno buvo pagaminta 1,9 proc. daugiau (iš viso 24,18 tūkst. t), o rūgpienio ir kitų rūgščiųjų gėrimų (PGPK kodas 10.51.52.41.10) gamyba padidėjo 3,5 proc. (iki 8,16 tūkst. t).
Šių metų sausio–kovo mėn. Lietuvos pieno perdirbimo įmonės pagamino 6,09 tūkst. t šviežių sūrių (PGPK kodas 10.51.40.30.10) – 3,7 proc. daugiau nei praėjusių metų sausio–kovo mėn., o varškės sūrelių (PGPK kodas 10.51.40.30.80) gamyba padidėjo apie 6,0 proc. (iki 2,19 tūkst. t).
Tačiau, 2014 m. I ketvirtį, lyginant su 2013 m. I ketvirčiu, šalyje buvo pagaminta 34,7 proc. mažiau kitų nelydytų sūrių (PGPK kodas 10.51.40.50.80) (iš viso 10,22 tūkst. t), varškės (PGPK kodas 10.51.40.30.20 ) gamyba smuktelėjo 16,1 proc. (iki 6,55 tūkst. t), grietinės ir augalinių riebalų mišinio (PGPK kodas 10.89.19.40.20) – 11,0 proc. (iki 1,55 tūkst. t), grietinės (PGPK kodas 10.51.52.41.20) – 7,7 proc. (iki 4,64 tūkst. t).
Šaltinis: ŽŪIKVC (ŽŪMPRIS)
Parengė I. Tiškevičienė, tel. (8 37) 39 78 08
|