Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) skaičiuojamas pieno gaminių kainų indeksas šių metų spalio mėn., lyginant su rugsėjo mėn, padidėjo 3,38 proc. (iki 194 punktų). Tam įtakos turėjo padidėjusios pagrindinių eksportuojamų pieno gaminių (kazeino, sviesto, nugriebto pieno miltelių (LPM), nenugriebto pieno miltelių (NPM) ir sūrių) kainos. Mažiausiai (apie 2 proc.) pasaulinėje rinkoje pabrango LPM ir kazeinas, apie 3,3 proc. – NMP, daugiausia (apie 4 proc.) – sūriai. Šios kainos išaugo dėl sezoninio žaliavinio pieno gamybos mažėjimo, mažėjančių pieno gaminių atsargų ir stabilios pasaulinės paklausos. Tačiau pirmaisiais dešimt šių metų mėnesių pasaulinės pieno gaminių kainos buvo gerokai žemesnės nei 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu, kada jos buvo labai aukštos.
Bendras FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas, kuris rodo pagrindinių maisto produktų krepšelio kainų pasaulio rinkoje mėnesio pokyčius, 2012 m. spalio mėn., lyginant su rugsėjo mėn., sumažėjo apie 1 proc. (iki 213,5 punkto). Šį sumažėjimą labiausiai lėmė sumažėjusios tarptautinės grūdų ir aliejaus kainos, mėsos kainos išliko nepakitusios, o cukrus ir pieno gaminiai pabrango. Vidutinės pasaulinės maisto kainos per pirmus dešimt šių metų mėnesių buvo apie 8 proc. mažesnės nei 2011 m. atitinkamu laikotarpiu.
Pagrindinių pieno gaminių kainos pasaulyje taip pat augo ir šių metų lapkričio pradžioje. GlobalDairyTrade aukcione, kuris vyko šių metų lapkričio mėn. 6 d., brango beveik visi pagrindiniai pieno gaminiai. Lyginant su praėjusiu aukcionu, kuris vyko spalio 16 d., pasukų milteliai pabrango 7,3 proc. ir jų kaina siekė 3 510 USD/t (9 475 Lt/t). Šiame aukcione pieno baltymų koncentrato kaina išaugo 0,5 proc. (iki 6 159 USD/t (16 625 Lt/t), kazeino – 9 proc. (iki 7 912 USD/t (21 357 Lt/t), LPM – 3,9 proc. (iki 3 449 USD/t (9 311 Lt/t), „Cheddar“ tipo sūrių – 2,5 proc. (iki 3 037 USD/t (8 197 Lt/t), laktozės – 1 proc. (iki 2 018 USD/t (5 447 Lt/t), o NPM sumažėjo 2,5 proc. (iki 3 352 USD/t (9 047 Lt/t).
Pagal FAO, GlobalDairyTrade informaciją parengė I. Tiškevičienė |