Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, 2014 m. vasario mėn. pieno gaminių kainų indeksas siekė 275,38 punktus ir buvo apie 2,9 proc. didesnis nei sausio mėn. bei apie 31,3 proc. didesnis nei 2013 m. tuo pačiu laikotarpiu. Tai pats aukšiausias pieno gaiminių kainų indeksas nuo 1990 m. Tam įtakos turėjo vis labiau pasaulyje auganti pieno gaminių paklausa, ypač nugriebto pieno bei nenugriebto pieno miltelių paklausa Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Dėl sezoniškumo žaliavinio pieno gamyba Vakarų Europoje dar tik pradės sparčiau didėti, o Okeanijos šalyse ji po truputį mažėja, todėl pieno gaminių eksporto kiekiai yra riboti, o tai skatina pieno gaminių kainų augimą.
2014 m. vasario mėn. bendras FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas, kuris sudaromas atsižvelgiant į 55 būtiniausių maisto produktų kainas, vidutiniškai siekė 208,12 punktus – apie 2,6 proc. didesnis nei sausio mėn. ir jis buvo didžiausias nuo 2013 m. liepos mėn. Šį kainų indekso padidėjimą labiausiai lėmė išaugusios pasaulinės cukraus, augalinių aliejų, grūdų, pieno gaminių kainos. 2014 m. vasario mėn., lyginant su sausio mėn., cukraus kainų indeksas išaugo apie 6,2 proc., augalinių aliejų kainų indeksas – apie 4,9 proc., grūdų kainų indeksas – apie 3,6 proc., o mėsos kainų indeksas sumažėjo apie 0,3 proc.
2014 m. vasario mėn., lyginant su sausio mėn., ES pieno gaminių rinkoje šiek tiek padidėjo pieno miltelių kainos. Pavyzdžiui, nugriebto pieno milteliai pabrango apie 1,1 proc. (iki 330,7 EUR/100 kg (1 141,84 Lt/100 kg), nenugriebto pieno milteliai – apie 0,1 proc. (iki 377,3 EUR/100 kg (1 302,74 Lt/100 kg). Tačiau sviestas atpigo apie 7,7 proc. (iki 369,9 EUR/100 kg (1 277,19 Lt/100 kg), išrūgų milteliai – apie 1,6 proc. (iki 102,6 EUR/100 kg (354,26 Lt/100 kg). Analizuojamą laikotarpį vidutinės ES gamintojų sūrių kainos kito įvairiai: „Gouda“ sūriai atpigo 0,1 proc. (iki 381,4 EUR/100 kg (1 316,90 Lt/100 kg), „Cheddar“ sūriai – 0,5 proc. (iki 403,2 EUR/100 kg (1 392,17 Lt/100 kg), „Edam“ sūriai – 0,7 proc. (iki 379 EUR/100 kg (1 308,61 Lt/100 kg), o „Emmental“ sūriai pabrango 1,8 proc. (iki 455,1 EUR/100 kg (1 571,37 Lt/100 kg).
Preliminariais ŽŪIKVC (ŽŪMPRIS) duomenimis, šių metų vasario mėn. Lietuvos pieno perdirbimo įmonės į šalies bei užsienio rinkas nugriebto pieno miltelius pardavė vidutinškai po 1 134,20 Lt/100 kg (be PVM) – apie 1,1 proc. brangiau nei sausio mėn., o vidutinė 82 proc. riebumo sviesto (luitais) pardavimo kaina sumažėjo apie 1,3 proc. (iki 1 439,21 Lt/100 kg (be PVM). Analizuojamą laikotarpį, lyginant su sausio mėn., Lietuvoje pagamintų „Gouda“ sūrių vidutinė pardavimo kaina vidaus bei užsienio rinkose išaugo apie 3,1 proc. (iki 1 437,01 Lt/100 kg (be PVM), o „Tilsit“ sūriai atpigo apie 1,6 proc. (iki 1 533,83 Lt/100 kg).
Šaltiniai: ŽŪIKVC (ŽŪMPRIS), FAO, AMI, EK
Parengė I. Tiškevičienė, tel. (8 37) 39 78 08
|