VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Pieno sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Prognozuojamas pasaulinės pieno rinkos atsigavimas

Olandijos finansų institucijos Rabobank konsultantai prognozuoja, kad pasaulinės pieno gaminių kainos, kartu su sumažėjusia paklausa bei pasiūla visame pasaulyje, ir toliau per ateinančius 6-9 mėnesius mažės. Tačiau, tikimasi, kad vėliau paklausa pamažu atsistatys ir ekonominė situacija ateityje pagerės. Remiantis Rabobank, padidėjusios kainos, kurios dominavo 2006 ir 2007 m., iššaukė paklausos sumažėjimą. 
Kepyklų versle, konditerijoje ir maisto gamyboje stebimas gana spartus perėjimas prie pieno gaminių pakaitalų. Manoma, kad gamintojai pereina prie pigesnių augalinių riebalų.
Spartus kainų kritimas. Rabobank teisingai numatė dabartinį kainų kritimą, tačiau kainos krito greičiau nei prognozavo minėtos institucijos analitikai. Veiksniai, šiuo metu lemiantys paklausos mažėjimą, buvo paspartinti dabartiniu ekonomikos sulėtėjimo mastu, kuris kur kas platesnis nei daugelis tikėjosi.
Šiuo metu stebimas paklausos sumažėjimas sūriui ir skystam pienui JAV rinkoje, o taip pat ir svarbiose Europos rinkose, tokiose kaip Vokietijos ir Prancūzijos sūrio rinkose.
Tačiau, nepaisant didelių pieno kainų, kurias daugiausia lėmė padidėjusių sąnaudų eskalavimas, didelio pasiūlos padidėjimo nebuvo. Tuo tarpu Naujoji Zelandija, kuri buvo pasirengusi pasipelnyti iš kainų bumo, buvo paveikta didžiausios per 100 metų sausros.
Nepastovumas pieno ir pieno gaminių rinkose, daugiausia dėl jau įprastų pasiūlos ir paklausos svyravimų, artimiausiu metu išliks aukštas.
Optimistinės tendencijos. Rabobank analitikai prognozuoja, kad mažėjant mažmeninėms pieno gaminių bei jų ingredientų kainoms, silpnėjant finansų krizės padariniams, tikėtina, kad po 18 mėn. arba 2 metų pieno gaminių paklausa padidės.
Prognozuojant situaciją vidutiniam laikotarpiui, ūkininkai, dėl aukštų pašarinių grūdų, trąšų ir naftos kainų, susidurs su didesniais gamybos kaštais nei buvo pripratę. Tačiau, tuo pačiu metu „pigūs“ Naujosios Zelandijos, Brazilijos ir Argentinos gamintojai stengsis pagaminti pakankamai, kad patenkintų rinkos paklausą. Galiausiai, rinka turės atsigręžti į „brangesnius“ gamintojus Europoje ir tam tikru lygiu į JAV, dėl papildomos pasiūlos. Tai reiškia, kad rinka vidutinio laikotarpio eigoje turėtų stabilizuotis, tačiau aukštesnių pieno gaminių kainų lygmenyje.

Pagal Agra Europe ir kitus šaltinius parengė P. Račinskas, tel.: (8-37) 397 280

« atgal

Paieška:

2024 m. gegužės 17 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus