Preliminariais duomenimis, 2010 m. Vokietijoje sūrių (įskaitant lydytus sūrius) gamyba sudarė apie 2,48 mln. t. – 3,73 proc. daugiau nei 2009 m. Labiausiai išaugo kietųjų, pjaustytų bei minkštųjų sūrių gamyba – net 7,18 proc. lyginant su 2009 m. Išankstiniais duomenimis, analizuojamu laikotarpiu Vokietijoje išaugo tiek sūrių importas, tiek eksportas. Pavyzdžiui, praėjusiais metais į šaly buvo importuota 670 tūkst. t sūrių – 7,89 proc. daugiau nei 2009 m., o eksportuota – 1,04 mln. t ir tai buvo 8,67 proc. daugiau nei 2009 m.
2010 m., lyginant su 2009 m., šalyje sūrių buvo suvartota 1,88 mln. t – 1,51 proc. daugiau nei 2009 m. Daugiausiai (875 tūkst. t) šalies gyventojai suvartojo kietųjų, pjaustytų bei minkštųjų sūrių. Šių sūrių suvartojimas, lyginant su 2009 m., išaugo 1,86 proc.
Preliminariais duomenimis, 2010 m. vienas šalies gyventojas sūrių vidutiniškai suvartojo 23 kg – tik 300 gr. daugiau nei 2009 m.
Išankstiniais duomenimis, Vokietijoje sviesto ir kitų pieno riebalų gaminių (neįskaitant ūkininkų ūkiuose pagaminto sviesto) praėjusiais metais buvo pagaminta 445 tūkst. t – 1,77 proc. mažiau nei 2009 m. Tačiau išaugo šių gaminių ir importas, ir eksportas. 2010 m. sviesto ir kitų pieno riebalų gaminių į šalį buvo importuota net 19,05 proc. daugiau nei 2009 m. ir sudarė 150 tūkst. t., o eksportas išaugo 17,12 proc. (iki 130 tūkst. t).
Praėjusiais metais šalyje sumažėjo sviesto ir kitų pieno riebalų gaminių suvartojimas* - nuo 458 tūkst. t (2009 m.) iki 455 tūkst. t (2010 m.)
Preliminariais duomenimis, 2010 m. vienas šalies gyventojas sviesto ir kitų pieno riebalų gaminių vidutiniškai suvartojo 5,5 kg – 100 gr. mažiau nei 2009 m.
* išreikšta sviesto ekvivalentu, kurio pieno riebalų kiekis yra 83 proc.
* išankstiniai duomenys
** neįskaitant ūkininkų ūkiuose pagaminto sviesto
Pagal ZMB (Vokietija) parengė I. Tiškevičienė, 2011-01-20 |