VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Pieno sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Dėl itin nepalankių orų Okeanijos regione mažėja žaliavinio pieno gamyba

Naujojoje Zelandijos vyrauja sausros persipinančios su didelėmis liūtimis,  o Australijoje – dideli potvyniai. Tai ypatingai kenkia Okeanijos regiono žaliavinio pieno gamybai. Planuotų gamybos apimčių atstatyti nėra įmanoma, o žaliavinio pieno kokybės rodikliai (baltymingumas ir riebumas) nebūdingai žemi šiam sezonui.
Australiją kankina nesiliaujantys potvyniai. Didžiausią susirūpinimą kelia gyvulių aptvarų užtvindymas ir gamybos perkėlimas į saugesnius regionus. Kai kurios pieno perdirbimo įmonės sustabdė veiklą, kol baigsis potvyniai. Be to potvynio vanduo užteršė įrangą, todėl, kol ji nebus sterilizuota, gamyba negali būti atnaujinta.
Tačiau Okeanijos šalyse pagaminto sviesto kainos pasaulinėje rinkoje išlieka stabilios. Susidarius itin blogoms klimatinėms sąlygoms, suprastėjo pieno kokybės rodikliai, todėl pieno riebalų pagaminama nepakankamai, kad būtų galima patenkinti paklausą. Sviesto gamintojai prognozuoja, kad gamybos apimtys tik mažės. Regione yra šiek tiek sukaupta sviesto atsargų, tačiau prekybininkai, baimindamiesi, kad ateityje sviesto gali neužtekti išankstinėmis sutartimis apibrėžtai paklausai patenkinti, naujų sutarčių bent jau kol kas nesudaro. Remiantis naujausiais Europos Komisijos (EK) duomenimis, Naujosios Zelandijos sviesto eksportas 2010 m. sausio–lapkričio mėn., lyginant su 2009 m. tuo pačiu laikotarpiu, jau yra sumažėjęs 13,5 proc., o Australijos – net 30,5 proc.
Okeanijos regiono pieno miltelių kaina išlieka stabili. Miltelių gamintojai informuoja, kad mažėjant žaliavinio pieno gamybai, pieno miltelių gamyba neatitinka prognozuotų apimčių. Prekybininkai, stengdamiesi išlaikyti balansą tarp pasiūlos ir paklausos, nesudarinėja naujų prekybos sutarčių. EK duomenimis, Naujosios Zelandijos nugriebto pieno miltelių eksportas 2010 m. sausio–lapkričio mėn., lyginant su 2009 m. tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 16 proc., o Australijos – 24 proc. Nepaisant nepalankių sąlygų Naujosios Zelandijos nenugriebto pieno miltelių eksportas 2010 m. sausio–lapkričio mėn., lyginant su 2009 m. atitinkamu laikotarpiu, padidėjo 15 proc., o Australija minėtų gaminių eksportavo 15 proc. mažiau.
Sūrių rinka Okeanijos regione taip pat išlieka stabili, net jei gamyba ir mažėja ne tik dėl regioną siaubiančių liūčių ar sausrų, bet ir dėl sezoniškumo. EK duomenimis, Naujosios Zelandijos sūrių eksportas 2010 m. sausio–lapkričio mėn., lyginant su 2009 m. tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 8,5 proc., o Australijos išliko toks pats.

Pagal USDA, EK parengė E. Malinauskytė, tel. (8~37) 397 808


« atgal

Paieška:

2024 m. gegužės 5 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus