Preliminariais Italijos nacionalinio statistikos instituto (ISTAT) duomenimis, 2011 m. Italija iš Lietuvos importavo 21,06 tūkst. t sūrių ir varškės (KN kodas 0406) – 2,4 proc. daugiau nei 2010 m. Pagal į Italiją importuotų sūrių kiekį Lietuva išlieka penktoje pozicijoje, kurią lenkia tik Vokietija, Prancūzija, Belgija bei Olandija. 2011 m. apie 77 proc. (16,36 tūkst. t) nuo bendro į Italiją iš Lietuvos importuotų sūrių ir varškės kiekio sudarė švieži sūriai ir varškė, kurių riebumas ne didesnis kaip 40 proc. masės (KN kodas 04061020). 2011 m., lyginant su 2010 m., šių lietuviškų šviežių sūrių ir varškės importas į Italiją išaugo 6,8 proc.
Analizuojamu laikotarpiu Italija iš Lietuvos taip pat daugiau importavo ir sviesto, kurio riebumas ne mažesnis kaip 80 proc., bet ne didesnis kaip 85 proc. masės (KN kodas 04051019). Pavyzdžiui, 2010 m. minėto sviesto importas į Italiją iš Lietuvos sudarė 326,50 t, o 2011 m. išaugo net 42 proc. (iki 463,75 t). 2011 m. minėto sviesto importas sudarė apie 3 proc. nuo viso į Italiją importuoto sviesto kiekio. Daugiausia sviesto 2011 m. Italija importavo iš Vokietijos (5,17 tūkst. t) ir iš Belgijos (3,05 tūkst. t).
Praėjusiais metais Italija iš Lietuvos importavo 22,20 t nugriebto pieno miltelių (KN kodas 040210) – 47,0 proc. mažiau nei 2010 m., tačiau išrūgų miltelių importuota net 132,3 proc. daugiau ir siekė 216,00 t.
Pagal ISTAT parengė I. Tiškevičienė |