Nors kalakutienos suvartojimas Prancūzijoje 2012 m. I–ąjį pusmetį, lyginant su tuo pačiu 2011 m. laikotarpiu, padidėjo 5 proc. (iki 179 tūkst. t) ir sudarė 19,5 proc. visos šalyje suvartotos paukštienos (917 tūkst. t), tolesnės gamybos augimo perspektyvos išlieka neaiškios. 2012 m. I–ąjį pusmetį kalakutienos gamyba Prancūzijoje didėjo 2,2 proc. (iki 280 tūkst. t), o importo apimtys – 3 proc., iki 22 tūkst. t. Pastaraisiais metais Prancūzija ima prarasti istoriškai susiklosčiusią vieno iš didžiausių kalakutienos eksportuotojų poziciją Europoje ir gamintojai nenori, kad ši tendencija toliau didėtų.
Šiuo metu Prancūzijos kalakutienos gamin-tojams tenka prisitaikyti prie pasikeitusio, 7 kg didesnio už ankstesnį, skerstinų kalakutų svorio reikalavimų ir šiam tikslui pritaikyti pašarus. Svarstoma pritaikyti naują kalakutų ūkio modelį, pagal kurį būtų keičiamas vidutinis ūkio dydis, atnaujinami seni pastatai bei skatinamas jaunų ūkininkų kalakutų ūkių kūrimasis. Šie pakeitimai turėtų padidinti kalakutienos gamybos efektyvumą bei palengvinti konkurenciją su pagrindinėmis kalakutieną gaminančiomis šalimis Europoje: Vokietija ir Lenkija. Didėjančios žaliavų kainos, su kuriomis taip pat susiduria ir kitos šalys, kelia nemažą rūpestį, tačiau gamintojai vis dar laiko kalakutienos gamybą perspektyvia, nes ji išlieka vienu iš pigesnių gyvulinių baltymų šaltinių.
Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, 2012 m. I–ąjį pusmetį į Lietuvą iš Prancūzijos buvo įvežta 26,25 t kalakutienos – 91,1 proc. mažiau nei prieš metus (298,28 t) ir 95,1 proc. mažiau nei 2010 m. (533,51 t).
|