Suomijos gamtos išteklių instituto duomenimis, 2016 m., palyginti su 2015 m., šalyje bendroji mėsos gamyba padidėjo 2 proc. (iki 424 tūkst. t), paukštienos – 7 proc. (iki 125 tūkst. t). Broilerių gamyba sudarė 90 proc. visos Suomijoje pagamintos paukštienos. Pastebimas kalakutienos gamybos augimas.
2016 m. Suomijoje buvo surinkta 72 tūkst. t kiaušinių. Tai pats didžiausias surinktų kiaušinių kiekis šalyje nuo 1995 m.
Ekologiniuose ūkiuose ir narvuose laikomų vištų kiaušinių buvo surinkta daugiau, o pagerintuose narvuose ir laisvai laikomų vištų – mažiau. Pagerintuose narvuose išaugintų vištų kiaušinių buvo surinkta 63 proc., laisvai laikomų vištų – 32 proc., ekologiniuose ūkiuose auginamų – 5 proc. viso surinktų kiaušinių kiekio.
Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2016 m. Lietuva iš Suomijos importavo 1,401 tūkst. t paukštienos (KN kodas 0207), jos vertė sudarė 1 102,72 tūkst. EUR. Tuo pačiu laikotarpiu Lietuva į Suomiją paukštienos eksportavo 0,745 tūkst. t už 2 250,80 tūkst. EUR.
Vidutinė didmeninė vištienos skerdenų (A kokybės klasės ,,65 proc. viščiukas‘‘) pardavimo kaina Suomijoje 2016 m. sudarė 256,27 EUR/100 kg, t. y. buvo 1,98 proc. mažesnė nei 2015 m. (261,45 EUR/100 kg).
Vidutinė didmeninė kiaušinių (A klasės, L ir M kat.) pardavimo kaina Suomijoje 2016 m. sudarė 141,89 EUR/100 kg, t. y. buvo 6,59 proc. mažesnė nei 2015 m. (151,90 EUR/100 kg).
Šaltinis: GlobalMeatnews.com, STD ir EK
Parengė: D. Špokaitė, tel. (837) 39 78 02 |