Nepaisant ekonominės krizės, paukštienos gamyba ES 2009 m. didėjo vidutiniškai 2 proc. Panašaus augimo tikimasi ir šiemet. Paukštienos paklausa ES 2010 m. ir toliau didėjo, nes vartotojai linkę rinktis šią mėsą kaip pigesnį baltymų šaltinį. Mažesnį paukštienos gamybos augimą 2011 m. turėtų lemti dėl prasto 2010 m. grūdų derliaus Rusijoje, Kazachstane ir Vokietijoje padidėjusios pašarų kainos bei išaugusi savikaina.
Prognozuojama, kad padidėjus paklausai vidaus bei eksporto rinkose (ypač Vidurio Rytuose) broilerių mėsos gamybos augimas Prancūzijoje mažiau priklausys nuo ekonominės krizės ir 2010 m. turėtų siekti 2,6 proc. Jungtinėje Karalystėje broilerių mėsos gamybos didėjimą skatino išaugusi pigesnės mėsos paklausa vidaus rinkoje, todėl prognozuojama, kad 2010 m. šios produkcijos gamyba padidės 6,6 proc. Vokietijoje broilerių mėsos gamybos didėjimą turėtų skatinti vartotojų pasirinkimas valgyti „sveikesnę“ mėsą
bei produkcijos kilmės ženklinimas „D/D/D“ (išperinta, užauginta ir paskersta Vokietijoje). Vartotojams palankiai priėmus šią iniciatyvą, keturi pagrindiniai Vokietijos gamintojai padidino skerdimo pajėgumus ir apsirūpinimas paukštiena šalyje išaugo nuo 92 proc. 2004 m. iki 105 proc. 2009 m. Vengrijoje broilerių mėsos gamybos apimtys 2010 m. I-ąjį ketvirtį buvo 6 proc. didesnės nei tuo pačiu 2009 m. laikotarpiu, o gamintojo kainos 3 proc. mažesnės. Italijoje 2009 m. broilerių mėsos gamybos apimtys didėjo nežymiai, daugiausia dėl išaugusios paklausos vidaus rinkoje, o 2010 m. pradžioje, kai buvo pilnai apsirūpinta paukštiena, sumažėjo kainos, todėl gamyba vėl mažėjo. Didėjant paukštienos paklausai vidaus ir eksporto rinkose, pigesniais pašarais apsirūpinusioje Lenkijoje broilerių mėsos gamyba 2010 m., lyginant su 2009 m., turėtų padidėti 7 proc., o 2011 m. dar 6 proc. Paukštienos gamyba Ispanijoje mažėja, nors ši produkcija išlieka antra pagal svarbą po kiaulienos ir sudaro apie 22 proc. visos pagamintos mėsos. Pašarų kainos Ispanijoje 2009–2010 m. išliko stabilios, o paukštienos paklausa sumažėjo dėl ekonominių priežasčių. Olandijoje paukštienos paklausa 2009 m. didėjo nepaisant krizės (ypač broilerių šlaunelių), tačiau metų pabaigoje, išaugus pigesnės produkcijos įvežimui iš Rytų Europos, paklausa ir kainos sumažėjo bei padidėjo atsargos. Prognozuojama, kad 2010 m. pabaigoje pabrangus pašarams, paukštienos gamybos apimtys Olandijoje mažės. Čekijoje broilerių mėsos gamyba mažėja visą pastarąjį dešimtmetį, užleisdama vietą importuotai iš Tailando ir kitų Azijos šalių produkcijai.
Broilerių mėsos gamybą Lietuvoje, kaip ir Lenkijoje, 2010 m. palankiai veikė mažesnės praėjusių metų derliaus grūdų kainos bei išaugusi paklausa eksporto rinkose, todėl šios produkcijos apimtys turėtų būti 14,5 proc. didesnės nei 2009 m.
Pagal USDA ir ŽŪMPRIS parengė A. Kairytė, tel. 8-37 397 802, 2010-11-04 |