Italija yra šešta pagal dydį ES–27 paukštienos gamintoja, pagaminanti apie 10 proc. visos ES paukštienos. Broilerių mėsa sudaro 64 proc., o kalakutiena – 23 proc. šalyje pagaminamos paukštienos. Remiantis prognozėmis, broilerių mėsos gamyba ir suvartojimas Italijoje 2011 m. turėtų padidėti apie 1 proc., iki 787 tūkst. t. 2010 m., lyginant su 2009 m., broilerių mėsos gamyba Italijoje padidėjo 5 proc., eksportas – net 50 proc. Šį didėjimą lėmė sumažintos produkcijos kainos ir išaugusi paklausa, tačiau išaugus pašarų kainoms, gamintojų pelnas labai sumažėjo. Broilerių mėsos suvartojimas Italijoje 2010 m. sudarė 11,93 kg vienam gyventojui ir buvo didžiausias per pastarąjį dešimtmetį.
Broilerių mėsos eksportas Italijoje 2010 m. sudarė 99,6 tūkst. t – 51,4 proc. daugiau nei 2009 m. Iš to skaičiaus 66,7 tūkst. t buvo eksportuota į kitas ES šalis. Pagrindinės Italijoje pagamintos broilerių mėsos eksporto šalys buvo Graikija (18,9 tūkst. t), Vokietija (13,2 tūkst. t), Prancūzija (6,5 tūkst. t) bei Jungtinė Karalystė (6,3 tūkst. t). 2011 m. I–ąjį ketvirtį Italija į kitas ES šalis eksportavo 14,1 tūkst. t broilerių mėsos – 22,1 proc. mažiau nei tuo pačiu 2010 m. laikotarpiu. Statistikos departamento duomenimis, 2011 m. sausio–balandžio mėn. į Lietuvą iš Italijos įvežta 27,4 t paukštienos, o per 2010 m. – 98,44 t. 2010 m. Lietuvos įmonės į Italiją eksportavo 76,8 t paukštienos arba 12,8 karto daugiau nei 2009 m.
Pagal USDA parengė A.Kairytė, tel. 8-37 397 802, 2011-09-07 |