Bulvių supirkimas iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos bei kitose įmonėse šviežiam vartojimui 2009 m., lyginant su 2008 m., padidėjo 16,58 proc. (iki 32 682,075 t). Perdirbimui skirtų bulvių supirkimas šiuo laikotarpiu sumažėjo 15,83 proc. (iki 17 499,533 t).
Lauko ir šiltnamių daržovių supirkimas prekybos įmonėse 2009 m., lyginant su 2008 m., padidėjo 3,44 proc. (iki 50 434,036 t). Svogūnų supirkimas padidėjo 67,48 proc. (iki 6 272,479 t), raudongūžių kopūstų – 61,90 proc. (iki 167,382 t), cukinijų – 46,94 proc. (iki 77,185 t), kininių kopūstų – 38,66 proc. (iki 982,244 t), baltagūžių kopūstų – 17,15 proc. (iki 16 219,624 t), porų – 7,13 proc. (iki 175,675 t). Tačiau juodųjų ridikų supirkimas sumažėjo 34,51 proc. (iki 48,150 t), salierų – 30,82 proc. (iki 77,420 t), pomidorų – 19,02 proc. (iki 5 193,254 t), morkų – 12,86 proc. (iki 7 640,466 t), agurkų – 8,71 proc. (iki 8 686,917 t), burokėlių – 3,59 proc. (iki 3 967,208 t), žiedinių kopūstų – 2,28 proc. (iki 111,924 t).
Žalumyninių daržovių supirkimas nagrinėjamu laikotarpiu sumažėjo: lapinių petražolių – 33,84 proc. (iki 21,364 t), špinatų – 26,94 proc. (iki 19,395 t), krapų – 24,58 proc. (iki 32,437 t), salotų – 22,70 proc. (iki 339,611 t), svogūnų laiškų – 18,57 proc. (iki 280,626 t).
Perdirbimo įmonėse 2009 m., lyginant su 2008 m., daržovių supirkimas sumažėjo 8,33 proc. (iki 6 622,020 t). Morkų supirkimas sumažėjo37,54 proc. (iki 530,941 t), svogūnų – 18,11 proc. (iki 215,449 t), burokėlių – 11,55 proc. (iki 3 506,009 t). Agurkų supirkimas padidėjo 16,71 proc. (iki 896,252 t), kitų daržovių (pomidorų, česnakų, krienų, rūgštynių, lapinių petražolių ir kt.) – 9,82 proc. (iki 206,039 t), baltagūžių kopūstų – 6,36 proc. (iki 1 267,330 t).
Pievagrybių supirkimas šviežiam vartojimui 2009 m., lyginant su 2008 m., padidėjo 0,09 proc. (iki 1 363,405 t), o perdirbimui – sumažėjo 18,44 proc. (iki 178,344 t).
Nagrinėjamu laikotarpiu vaisių ir uogų supirkimas šviežiam vartojimui padidėjo 45,65 proc. (iki 5 715,523 t), o obuolių – 44,66 proc. (iki 5 602,244 t). Tačiau perdirbimui vaisių ir uogų buvo supirkta 2,05 karto mažiau (17 436,516 t). Tai lėmė net 2,1 karto (iki 16 361,865 t) sumažėjęs obuolių supirkimas ir 18 proc. (iki 1 074,651 t) sumažėjęs uogų supirkimas.
Pagal ŽŪMPRIS ir kitus šaltinius parengė D. Reipienė, tel.: (8-37) 397449 |