VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Šiaurės–Vakarų Europos šalyse vėluoja bulvių derlius
2012-11-12

Valonijos bulvininkystės profesinės organizacijos (FIWAP) duomenimis, spalio 21 d. Belgijoje dar buvo nenuimtas derlius nuo 20–30 proc. bulvių pasėlių ploto. Vakarų Flandrijoje bulviakasį stabdė gausūs krituliai. FIWAP pranešė, kad paskutinę spalio dekadą derlius buvo dorojamas 24 valandas per parą, kad bulvės būtų nukastos iki pirmųjų prognozuojamų šalčių spalio pabaigoje. Spalio pabaigoje bulvių pasiūla buvo maža, todėl kainos rinkoje laikėsi stabiliai aukštos. Pavyzdžiui, „Bintje“ bulvių perdirbimui kaina svyravo nuo 696 iki 765 Lt/t. Didelis bulvių kiekis buvo skirtas perdirbimui ir eksportui į Didžiąją Britaniją.
FIWAP duomenimis, bulvių derlius yra labai skirtingas, ypač „Bintje“ ir „Fontane“ veislių. Lyginant su 2011 m., derlius gali būti mažesnis 18 proc., o lyginant su paskutinių kelerių metų vidurkiu – 10 proc. Dėl nepalankių augimo sąlygų bulvių gumbai yra mažesni, o rinkoje trūksta didesnės frakcijos bulvių.
Maisto ir agroverslo ekspertų agentūros PHAFF Export Marketing duomenimis, spalio 21 d. Olandijoje dar buvo nenuimtas derlius nuo 20 proc. bulvių pasėlių ploto. Paskutiniai derliaus duomenys rodo 51,5 t/ha derlingumą – artimą paskutinių penkerių metų vidurkiui, bet 9 proc. mažesnį nei 2011 m.
Bulvių paklausa perdirbimui yra didelė, o kainos svyravo nuo 692 iki 800 Lt/t. Priklausomai nuo kokybės ir veislės, šviežiam vartojimui ir eksportui bulvių kainos svyravo nuo 692 iki 868 Lt/t. Bulvės eksportuojamos į Šiaurės Afrikos ir Vidurio Rytų šalis, Karibus ir Jungtinę Karalystę. Bulvių eksportas į Rusiją dar neprasidėjęs. Šalies ekspertų nuomone, aukščiausių bulvių kainų rinkoje bus galima tikėtis sausio–vasario mėnesiais.
Olandijos nacionalinės audito tarnybos (NAO) duomenimis, 2012 m. spalį šalyje buvo perdirbta 300 tūkst. t bulvių, t. y. 2 proc. daugiau nei 2011 m. spalį. Per paskutinius 12 mėnesių buvo perdirbta 3,6 mln. t bulvių arba 2 proc. daugiau, nei prieš tai buvusiu analogišku laikotarpiu. Iki spalio pabaigos naujojo derliaus bulvių buvo eksportuota 164 tūkst. t arba 15 proc. daugiau nei analogišku 2011 m. laikotarpiu. Šiuo laikotarpiu į Jungtinę Karalystę buvo eksportuota tik 8,8 tūkst. t, bet tai buvo 8,6 tūkst. t daugiau nei 2011 m. analogišku laikotarpiu.
Nacionalinės bulvių augintojų sąjungos (UNPT) duomenimis, Prancūzijoje šių metų spalio pabaigoje, priklausomai nuo veislės, bulvių perdirbimui kainos svyravo nuo 679 iki 714 Lt/t. Nepalankūs bulviakasiui orai stabdo derliaus nuėmimą, todėl bulvių paklausa ir kainos išliko stabilios. Aukštas kainas sąlygoja bulvių poreikis eksportui į Didžiąją Britaniją (šviežiam vartojimui ir perdirbimui) ir Belgiją (perdirbimui). Eksportuotojai praneša, kad Didžioji Britanija sugriežtino importuojamoms bulvėms kokybinius reikalavimus.
PHAFF Export Marketing duomenimis, Prancūzijoje bulvių derlius gali būti apie 7 proc. mažesnis už paskutinių penkerių metų vidurkį. Spalio pabaigoje situacija įvairiuose šalies regionuose buvo skirtinga: vienur bulviakasis dar tęsėsi, kitur – jau buvo baigtas, šlapiausiose vietose dalis bulvių jau supuvusios, augintojai baiminosi artėjančių šalčių.
Nacionalinio tarprofesinio bulvininkystės komiteto (CNIPT) duomenimis, daugiausia bulvių eksportuota į Ispaniją ir Belgiją. Lyginant su ankstesniais metais, stipriai išaugo bulvių eksportas į Didžiąją Britaniją ir Olandiją, sumažėjo – į Italiją, o į Rytų Europą eksportuojama labai mažai. Nors bulvių kainos ir aukštos, jos nepasiekė 2010–2011 m. lygio, kai dideli bulvių kiekiai buvo eksportuojami į Rusiją.
PHAFF Export Marketing duomenimis, šių metų spalio pabaigoje Vokietijoje bulvių perdir-bimui kainos svyravo nuo 610 iki 645 Lt/t. Šviežiam vartojimui bulvių kaina kiek mažesnė. Prekinis bulvių derlius gali būti sumažėjęs 5 proc., lyginant su paskutinių penkerių metų vidurkiu. Spalio 21 d. bulvės jau buvo nukastos beveik visoje Vokietijos teritorijoje, išskyrus vieną kitą pasėlių plotą Rytų Vokietijoje. Didžiausias bulvių poreikis išliko Olandijos ir Belgijos perdirbimo įmonėms. Šviežiam vartojimui didėja bulvių eksportas į buvusias Jugoslavijos šalis, Italiją ir Jungtinę Karalystę. 

Pagal FreshPlaza ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 24 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus