VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Bulvių kaina Europoje turėtų pasiekti įprastinį lygį ne anksčiau kaip rugpjūčio pradžioje
2013-06-11

Bulvių kainos Europoje buvo aukštos visą 2012–2013 m. sezoną. 2013–2014 m. bulvių sezonas pietinėse ES šalyse įsibėgėjo gegužės paskutiniąją savaitę, tačiau mažų kainų nežadama, nes dėl šalto ir šlapio pavasario nesitikima gero bulvių derliaus. Ispanijos didmeninės prekybos įmonės paskelbė, kad laukiamas ankstyvųjų bulvių derlius vargu ar sieks 70 proc. planuoto derliaus. Rinkos ekspertai prognozuoja ES šalyse 10–15 proc. mažesnį ankstyvųjų bulvių derlių, kurio, ko gero, užteks tik savo šalių rinkoms, nors Europos bendras bulvių pasėlių plotas gali būti padidėjęs 2 proc.
Gegužės trečiąją dekadą ankstyvųjų bulvių supirkimo kaina pietinėse ES šalyse svyravo nuo 2,24 iki 2,76 Lt/kg, o už ypač geros kokybės bulves eksportui buvo mokama iki 3,00 Lt/kg. Paprastai pigesnės ankstyvosios bulvės iš Vokietijos taip pat turėtų būti brangios, nes beveik visą ankstyvąjį derlių ketinama parduoti vidaus rinkoje. Gali būti, kad bulvės atpigs tik rugpjūčio pradžioje, kai padidės bulvių pasiūla iš Belgijos ir Olandijos ir perdirbimo įmonės kompensuos ankstesnio sezono sumažėjusias gamybos apimtis.
Vokietijoje jaučiamas didelis bulvių trūkumas, o kaina pastoviai didėja. Senojo derliaus bulvių trūkumą iš dalies kompensuoja importuojamos naujojo derliaus bulvės. Jų pasiūla taip pat nedidelė, nes Egipto ir Izraelio žieminis bulvių derlius eina į pabaigą. Be to, tų šalių eksportuotojai mieliau bulves eksportuoja į kitas šalis, kur siūloma didesnė kaina nei Vokietijoje. Didmeninė šių bulvių kaina Vokietijos rinkoje gegužės pabaigoje svyravo nuo 2,24 iki 2,41 Lt/kg. Turkija bando pasinaudoti susidariusia situacija, tačiau daugumoje atvejų šios šalies bulvių pardavėjai negali pateikti siuntos fitosanitarinių sertifikatų, užtikrinti produkcijos vienodumo ir kokybės. Graikija turėtų greitu laiku taip pat pradėti eksportuoti ankstyvąsias bulves į Vokietiją. Gegužės paskutinę savaitę Graikijoje bulvių supirkimo kaina sudarė apie 1,73 Lt/kg. Vokietijos ūkininkai didesnius anksty-vųjų bulvių kiekius šviežiam vartojimui ketina pateikti rinkai pirmosiomis birželio dienomis, o antrąją birželio dekadą, sutvirtėjus bulvių odelei, vis daugiau jų turėtų būti pateikta bulvių pakavimo stotims. Pirmosiose Vokietijos bulvių rinkos prognozėse skelbiama, kad 2013 m. bulvių derlius šalyje gali sumažėti 5,8 proc. ir sudaryti 4,5 mln. t (2012 m. – 4,57 mln. t). Dėl beveik visoje šalyje gausių kritulių ir patvinusių upių sezono pradžia sunki. Jei ilgiau išsilaikys nepalankūs orai, dalis bulvių derliaus gali žūti, bulvės suskilinėti. Be to, specialistų netenkina per dideli bulvienojai, tai lemia mažesnį derlių ir greitesnį ligų plitimą, ypač jei pasodintos ligoms neatsparios bulvių veislės.
Panaši situacija bulvių rinkoje ir Belgijoje bei Olandijoje. Senojo derliaus bulvių supirkimo kaina gegužės pabaigoje siekė 1,30 Lt/kg. Bulvės eksportuojamos į Jungtinę Karalystę, Rytų ir Pietų Europos šalis.
Prancūzijoje gegužės pabaigoje įsibėgėjo ankstyvųjų bulvių iš Bretanės regiono prekyba. Pirmųjų bulvių vidutinė supirkimo kaina sudarė apie 2,76 Lt/kg. Dėl vėlyvo bulviasodžio Norman-dijos ir Elzaso regionuose bulvių sezonas turėtų vėluoti apie tris savaites ir prasidėti tik liepą.
Austrijoje taip pat laukiama ankstyvųjų bulvių, kurių pirmosios turėtų atsirasti rinkoje antrąją birželio savaitę. Senojo derliaus bulvių pardavimai jau beveik baigti. Paskutiniai jų likučiai dažniausiai parduodami Vokietijos mažmeninės prekybos įmonėms.
Lietuvoje prekiniuose ūkiuose dar pre-kiaujama nedideliais kiekiais pernykščio derliaus bulvėmis po 0,70–1,00 Lt/kg. Perpardavinėtojų ūkininkams siūloma kaina už bulves sudaro apie 0,30 Lt/kg. Birželio antrąją dekadą ūkiai planuoja pradėti ankstyvųjų bulvių, augintų po plėvele, pardavimus.

Pagal FreshPlaza ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 25 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus