VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Bulvių augintojai laukia aktyvesnės bulvių rinkos
2013-12-17

Nors Lietuvoje sulaukiama daug užklausų iš eksportuotojų, bulvių eksporto apimtys šių metų gruodžio pradžioje dar buvo mažos. Rytų Europoje bulvių kainos didelės ir tai teikia vilčių augintojams. Gruodžio pradžioje vidutinė eksportuojamų bulvių kaina, priklausomai nuo kokybės, sudarė 0,66–0,86 Lt/kg. Brangiausios – tinkamos plovimui bulvės, tačiau jų augintojai neskuba parduoti.
Vokietijos augintojai vis dar stengiasi pirmiau parduoti prasčiau besilaikysiančias bulves. Todėl pakavimo stotims trūksta plovimui tinkamų bulvių, o bulvių skutimo ar kitokio perdirbimo įmonėms – žaliavos pasiūla didelė. Pastarųjų bulvių kainos kiek sumažėjo.
Belgija skelbia, kad bulvių eksporto apimtys į Rytų Europą pradėjo didėti, bet ne tiek, kad išjudintų sąstingį rinkoje ir padidėtų bulvių kainos.
Olandijoje buvių skrudinimui gamintojai ar skutimo įmonės už 40 mm ir didesnes bulves moka nuo 0,48 iki 0,59 Lt/kg. Bulvių eksportui kaina gruodžio pradžioje sudarė 0,52–0,69 Lt/kg. Ateities sandorių biržoje bulvių kaina 2014 m. balandžio mėnesiui sudarė 0,62 Lt/kg.
Jungtinėje Karalystėje bulvių kainos aukštos. Už pirmos klasės Maris Piper veislės bulves šviežiam vartojimui augintojams buvo mokama po 0,75 Lt/kg, Estima – 0,65 Lt/kg. Už Maris Piper bulves perdirbimui pagal išankstinius kontraktus mokama 0,41 Lt/kg, Asterix, Fontane, Desiree – šiek tiek daugiau, 0,46 Lt/kg. Už Hermes, Estima, Rembrandt veislės bulves eksportui augintojams buvo mokama 0,48 Lt/kg.
Airijoje dėl užsitęsusių sausų orų vasarą daug rauplėtų bulvių, todėl iki sezono pabaigos gali neužtekti plovimui tinkamų bulvių. Šalyje didžiąją bulvių dalį užaugina neturintys laistymo įrengimų smulkūs augintojai. Gruodžio pirmąją savaitę bulvių kainos buvo stabilios. Ūkiuose populiariausių šalyje raudona odele Rooster veislės rūšiuotų bulvių kaina 10 kg maišuose buvo apie 1,38 Lt/kg, konteineriuose – apie 1,21 Lt/kg. Geltonų bulvių kaina sudarė 1,04 Lt/kg.
Austrijoje, artėjant švenčių laikotarpiui, tikimasi bulvių rinkos suaktyvėjimo. Austrijos bulvių kaina yra nekonkurencinga, todėl jų eksportuojama nedaug, tik klientams galintiems sumokėti didelę kainą. Didesnio eksporto suaktyvėjimo artimiausiomis savaitėmis nesitikima.
Lietuvos ūkiuose nuo lapkričio vidurio bulvių kainos išliko stabilios – nuo 0,45 iki 0,70 Lt/kg, priklausomai nuo jų kokybės, dydžio ir parduodamų kiekių. Bulvių, kurių kokybė tinkama plovimui ar eksportui, kaina atskiruose ūkiuose išaugo iki 0,75–0,79 Lt/kg. Lyginant su 2012 m., šiais metais bulvės gruodžio pradžioje buvo vidutiniškai 44 proc. brangesnės.
Skandinavijos šalyse vidaus rinka rami, tačiau didelė nesuverdančių bulvių paklausa eksportui, ypač Švedijoje. Švedai bulves eksportuoja klientams į Latviją, Lenkiją, Rumuniją, Čekiją, Norvegiją ir Baltarusiją. Bulvių dydis ir kokybė tik vidutiniai, daug mechaninių pažeidimų, odėlė nelygi. Plovimui bulvės importuojamos iš Prancūzijos ūkininkų vidutine 0,76 Lt/kg kaina.
Fruit Inform agentūros apžvalgininkai pokyčių Rusijos rinkoje nepastebėjo, lyginant gruodžio ir lapkričio mėn. pradžią. Didmeninės bulvių kainos Maskvoje išliko apie 0,93 Lt/kg. Kai kuriuose regionuose bulvių kokybė prasta, todėl stengiamasi kuo anksčiau jas parduoti. Jei bulvės sveikos, augintojai jų pigiau, kaip už 1,03 Lt/kg, neparduoda.
Ukrainoje didelė maistui skirtų bulvių paklausa, o jų pasiūla mažėja, nes augintojai, tikėdamiesi sulaukti aukštesnių kainų, stabdo jų pardavimus. Itin mažą bulvių derlių Ukrainoje lėmė sumažėję pasėlių plotai ir nepalankūs orai. Gruodžio pirmąją savaitę vidutinė didmeninė bulvių kaina išaugo iki 1,17 Lt/kg ir buvo penkis kartus aukštesnė, lyginant su rekordiškai maža kaina 2012 m. gruodžio antrąją savaitę didmeninė bulvių kaina Kijeve išaugo iki 1,73 Lt/kg. Skelbiama, kad bulvių kaina gali dar didėti. Dėl to šalyje gali stipriai išaugti bulvių importas.

Pagal  AMI  ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 26 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus