VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Bulvių paklausa didėja
2014-02-10

Labiausiai bulvių rinka yra suaktyvėjusi Rytų Europos šalyse, nors Rusija savo sienų Europos bulvių eksportuotojams dar nėra atvėrusi. Šį sezoną iš ES-5 šalių (Vokietija, Prancūzija, Olandija, Belgija, Jungtinė Karalystė) konkurencinės kovos Rytų eksporto rinkose dėl išauginto mažesnio bulvių derliaus iškrenta didžiausia ES bulvių augintoja Vokietija. Dėl atšalusių orų Pietų Europoje prognozuojamas vėlyvesnis pavasaris, todėl pernykščių bulvių pardavimai gali užsitęsti.
Artimiausiu metu ketinama atnaujinti derybas tarp Rusijos ir ES pareigūnų dėl fitosanitarinių reikalavimų įgyvendinimo, nes situacija Rusijos ir Ukrainos rinkose darosi įtempta. Kita vertus, derybos gali ir neduoti laukiamų rezultatų, nes manoma, kad šį sezoną daugiau bulvių Rusijos rinkai gali būti užauginęs Egiptas, į kurį Rusija eksportuoja didelius javų kiekius.
Fruit Inform agentūros specialistai pranešė, kad Rusijos rinkoje bulvės per metus pabrango dvigubai. Sausio pabaigoje centriniuose šalies regionuose ūkininkai bulves pardavė po 0,93–1,14 Lt/kg, o tai 8–14 proc. brangiau nei prieš savaitę. Bulvių brangimo priežastimi gali būti sezoninis pasiūlos sumažėjimas esant stabiliai paklausai. Bulvių kokybė, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, yra prastesnė, o kaina – vidutiniškai dvigubai didesnė. Specialistų teigimu kaina padidėjo dėl to, kad šalyje buvo užauginta mažiau bulvių ir tebegalioja draudimas bulves importuoti iš ES šalių. ES šalys yra pagrindinės bulvių eksportuotojos į Rusiją žiemos sezono metu, kai jaučiamas didžiausias bulvių trūkumas.
Ukrainoje 2013 m. bulvės pabrango 2,5 karto. Valstybinės kainų kontrolės inspekcijos duomenimis, 2013 m. gruodžio pabaigą, lyginant su 2012 m. tuo pačiu laikotarpiu, bulvės šalyje pabrango 145,1 proc. (iki 1,68 Lt/kg). Labiausiai kainos didėjo 2013 m. antrame pusmetyje, nes bulvių nuėmimą rugsėjo mėn. trukdė nepalankios gamtinės sąlygos, todėl bendras derlius buvo gautas mažesnis ir prastesnės kokybės nei prieš metus. Gruodžio mėn. kainos dar padidėjo dėl brangesnio sandėliavimo šaltuoju metų laiku ir padidėjusios paklausos prieššventiniu laikotarpiu.
Rytinėse ES šalyse taip pat didėja geros kokybės bulvių poreikis ir kainos. Todėl Lenkijoje jau pradėjo didėti bulvių importo apimtys, nes vietinė produkcija prastos kokybės ir brangi. Sausio pabaigoje Lenkijoje išaugintų bulvių pardavimo kaina pakavimo stotyje svyravo nuo 0,88 iki 1,10 Lt/kg, o importuotų – nuo 1,04 iki 1,28 Lt/kg.
Lietuvoje, atšalus orams, sumažėjo bulvių kainų skirtumo diapozonas, nes jomis prekiauja tik specializuoti bulvininkystės ūkiai, turintys šiuolaikiškas saugyklas ir transporto priemones daržovių pervežimui šaltuoju laikotarpiu. Prekiniuose ūkiuose bulvių kainų skirtumai minimalūs, dažniausiai priklausantys tik nuo gumbų dydžio. Atšilus orams, rinkoje turėtų vėl atsirasti pigesnių bulvių iš smulkių ūkių, jei iki to laiko nebus parduotos bulvės iš specializuotų ūkių. Sausio paskutiniąją savaitę augintojai sulaukė daugiau nei įprasta užklausų dėl bulvių eksporto dideliais kiekais (po 1 000 t ir daugiau), o tai turėtų keisti situaciją bulvių rinkoje. Bulvių eksportui kaina minėtu laikotarpiu svyravo nuo 0,69 iki 0,79 Lt/kg.

Pagal  AMI, APK-inform  ir kitus šaltinius parengė Z. Cironkienė ir D. Reipienė,  tel. (8-37) 397449


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 25 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus