VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
ES šalyse spaudimas bulvių kainoms nemažėja
2014-04-29

Esant pakankamai pasiūlai, Vokietijoje pradėjo mažėti net geriausios kokybės bulvių kaina ir balandžio viduryje sudarė tik 0,79 Lt/kg. Vis daugiau parduotuvių pradeda prekiauti naujo derliaus bulvėmis. Šiame rinkos segmente dominuoja bulvės iš Egipto. Jų kaina pakavimo stotyse sudarė 1,62–1,66 Lt/kg. Šiek tiek bulvių vis dar eksportuojama į Rytų Europos šalis. Šioms bulvėms kokybės reikalavimai mažesni nei vietos rinkoje. Prekyba bulvėmis suaktyvėtų tik tuo atveju, jei būtų panaikintas bulvių eksporto į Rusiją draudimas. Ankstyvųjų bulvių pasėlių būklė labai gera tiek šalies pietvakariuose, tiek Žemutinėje Saksonijoje. Bulvių augimą šiek tiek pristabdė atvėsę orai. Atšilus orams augintojai pradėjo nuiminėti priedangas. Baden-Viurtembergo, Bavarijos, Heseno ir Žemutinės Saksonijos žemėse labai sausa, todėl bulvių pasėlius jau reikia laistyti. Jei orai nepasikeis, gali būti, kad ankstyvasis bulvių derlius visose žemėse subręs vienu laiku, tai turėtų neigiamos įtakos kainoms.
Didžiojoje Britanijoje augintojai jau nebesitiki didesnių bulvių kainų. Priklausomai nuo kokybės, Melody veislės bulvės didmaišiais eksportuojamos į Olandiją vidutiniškai po 0,75 Lt/kg, į Lenkiją – tik po 0,42 Lt/kg. Lyginant su 2013 m. tuo pačiu laikotarpiu, šiemet ūkininkai jau yra apsodinę dvigubai didesnius bulvių plotus, o lyginant su 2012 m., atsilieka, nes nepastovūs orai trukdo pradėti bulviasodį sunkesnėse dirvose.
Olandijos bulvių eksporto apimtys, priešingai nei kitose šalyse, didėja, tačiau bulvių kainos išlieka žemos. Antrąją balandžio savaitę eksportui tinkamos bulvės iš ūkių buvo superkamos po 0,28–0,52 Lt/kg. Didesnių nei 40 mm skersmens bulvių perdirbimui kainos svyravo nuo 0,31 iki 0,49 Lt/kg, priklausomai nuo veislės.
Belgijoje daugelis augintojų yra užsiėmę bulvių sodinimu, todėl bulvių pasiūla rinkoje nedidelė. Nežiūrint to, bulvių kainos vis tiek mažėja, nes mažėja jų paklausa perdirbimo įmonėse. Balandžio viduryje Bintje veislės bulvės buvo superkamos tik po 0,28 Lt/kg.
Mažėjant bulvių eksporto apimtims, Prancūzijos bulvių augintojų sąjunga pataria nedidinti bulvių pasėlių plotų. Prasidėjus bulviasodžiui, Nacionalinė bulvių augintojų sąjunga (UNPT) pareiškė susirūpinimą, kad 2014 m. gali padidėti bulvių pasėlių plotai. Asociacija skatina augintojus išlaikyti pasiūlos – paklausos balansą, užtikrinant savo klientams ne tik reikiamus bulvių kiekius, bet ir jų kokybę.
Austrijoje, sumažėjus bulvių eksporto apimtims, stipriai sumažėjo ir kainos. Bulvių atsargos saugyklose mažėja iš lėto, ypač Ditta veislės bulvių. Stabilios tik geriausios kokybės bulvių vidaus rinkai kainos.
Italijoje beveik nėra importuotų bulvių, nes Sicilijos ir Puglijos regionai rinkai šviežių bulvių pateikė dar prieš Velykas. Vietos rinkoje ūkininkams mokama iki 1,38 Lt/kg. Pernykščių metų derliaus bulvės daug pigesnės. Tinklinės parduotuvės taip pat renkasi vietinę produkciją, todėl skirtingai nei ankstesniais metais ten nėra naujo derliaus bulvių iš Šiaurės Afrikos ar Izraelio.
Skandinavijos šalyse perteklinės bulvės perdirbamos į krakmolą. Suomijoje situaciją rinkoje komplikuoja tai, kad dalis bulvių buvo pasodinta Rusijos rinkai. Jei Rusija ir nuspręstų atverti sienas ES bulvių importui, vargu ar tai padėtų padidinti jų kainas.

Šaltiniai: AMI, FreshPlaza
Parengė Z. Cironkienė, tel. (8 37) 39 74 49


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 24 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus