VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Ukrainos vaisių sektorius turi didelį augimo potencialą
2014-06-16

Nepaisant šalyse esančios įtempos politinės situacijos ir jos padarinių šalies ekonomikai, Kijevo žemės ūkio tarybos parengtoje sektoriaus apžvalgoje teigiama, kad vaisių sektorius yra vienas perspektyviausių Ukrainoje.
Tam, visų pirma, yra palanki situacija rinkoje. Ukrainos vartotojai vertina sveiką gyvenimo būdą, vaisių ir daržovių dalis mitybos racione didėja. Jauni žmonės, persikėlę iš kaimo į miestą, ne sezono metu jau nebesitenkina vien tik per sezoną sukauptomis atsargomis. Jiems reikia šviežių vaisių ištisus metus, todėl jų paklausa per paskutinį dešimtmetį išaugo dvigubai. Kartu su paklausa didėja ir sodų plotai. Fruit Inform duomenimis, Ukrainos vaisių ir daržovių gamybos auginimo tempai Rytų Europoje yra didžiausi. Per paskutinius ketverius metus šviežių vaisių pardavimai išaugo 30 proc. ir sudarė 1,9 mln. t. 2007–2012 m. sektorius buvo subsidijuojamas. Viena iš varomųjų sektoriaus jėgų buvo ir didėjančios vaisių eksporto į Rusiją apimtys.
Atgavus nepriklausomybę, Ukrainos vaisių derlius sumažėjo nuo 3 mln. t (1991 m.) iki 766 tūkst. t (1999 m.). Nuo 2000 m. Ukrainos vaisių gamybos metinis augimas sudarė 7 proc. ir 2012 m. pasiekė 2 mln. t derlių. Pastaraisiais metais buvo sodinami tik intensyvūs sodai. Sodininkystė yra sutelkta Vinicos, Krymo, Chmelnitckio, Charkovo, Černigovo ir Chersono rajonuose.
Plėsti vaisių auginimo apimtis Ukrainoje skatina mažos auginimo sąnaudos bei maži atlyginimai, palankios klimato sąlygos ir derlinga žemė. Skirtingos vaismedžių veislės yra rajonuotos atskiriems šalies regionams. Kaip pastebi užsienio konsultantai, Ukrainoje gerai veikia augintojų konsultavimo sistema tiekimo grandinės vadybos, augalų sveikatingumo ir apsaugos klausimais.
Vaisių auginimui tinkama žemė Ukrainoje sudaro 15,8 mln. ha. Šalis turi ambicijų tapti aktyvia pasaulio obuolių, kriaušių ir uogų (braškių, aviečių, šilauogių) rinkos dalyve. Kita vertus, Ukrainos, kaip eksportuotojos, galimybes gali riboti prasta infrastruktūra ir logistika ir, tam tikrais atvejais, žinių trūkumas, pvz., šaldymo įrengimų valdyme.
Kaip skelbia portalas www.farmer.pl, kad galėtų konkuruoti su Lenkija Rusijos rinkoje, artimiausiu metu Ukrainos augintojai ketina padidinti saugyklų talpas. 2010 m. Ukrainos obuolių derlius sudarė 897 tūkst. t. Fruit Inform agentūra prognozuoja 11 proc. metinį obuolių derliaus augimą, todėl artimiausiu metu Ukrainos obuolių derlius turėtų perkopti 1 mln. t. Rusijos Federacija yra pagrindinė tiek Ukrainos, tiek Lenkijos obuolių rinka.
Nors Ukraina ir turi didelį potencialą, dėl anksčiau paminėtų priežasčių prarandama didelė vaisių ir daržovių derliaus dalis, todėl šios produkcijos importas vis dar viršija eksportą. Ukrainos prekybos tinkluose žiemos metu vietiniai vaisiai ir daržovės nekonkurencingi dėl kokybės, o vasaros laikotarpiu importuoti – dėl nekonkurencingos kainos. Daugiau kaip pusė vaisių į Ukrainą yra importuojami iš Lenkijos, Ispanijos, Italijos ir Graikijos.
Didėjant obuolių derliui, atitinkamai didėja ir obuolių sulčių koncentrato gamyba, nes sezono metu dėl mažų kainų, prastos logistikos ir vadybos ne visi obuoliai pasiekia vartotoją geros kokybės. Remiantis statistikos duomenimis, 2013 m. Ukraina eksportavo 80,5 tūkst. t obuolių koncentrato, 2,2 karto daugiau nei 2012 m. ir tapo didžiausia šios produkcijos eksportuotoja Europos rinkoje. Tik Kinija ir Turkija eksportuoja daugiau obuolių koncentrato nei Ukraina.

Šaltiniai: FreshPlaza,  APK-Inform
Parengė Z. Cironkienė, tel. (8 37) 39 74 49


« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 17 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus