VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Europos ankstyvųjų bulvių rinkai įtaką daro per didelė ankstyvųjų bulvių pasiūla iš Ispanijos
2014-07-02

Vokietijos rinkoje konkuruoja ne tik atskirose šalies žemėse, bet ir Ispanijoje išaugintos bulvės, nes ankstyvas pavasaris suardė produkcijos brandos nuoseklumą. Ko gero tokia arši konkurencija baigsis tik liepą, kai rinkoje nebeliks tradiciškai ankstyviausiai užauginamų bulvių. Birželio trečiąją savaitę už geros kokybės bulves, tinkamas plauti, pakavimo stotys augintojams mokėjo nuo 1,04 iki 1,17 Lt/kg. Pietinėse Vokietijos žemėse dalį ankstyvųjų bulvių ketinama suvežti į šaldymo kameras ir jas realizuoti rugpjūčio mėn., nes augintojai nemato kitų geresnių alternatyvų, pvz., skutimo ar krakmolo gamybos įmonėms ir eksportui į Rytų Europos ar Skandinavijos šalis ankstyvųjų bulvių nereikia. Birželį dar buvo prekiaujama ir paskutinėmis praėjusių metų derliaus bulvėmis.

Panaši situacija ir Austrijos bulvių rinkoje. Ankstyvųjų bulvių paklausa vidaus rinkoje nėra didelė, o eksportas nevyksta. Pigiausios bulvės Žemutinėje Austrijoje – birželio viduryje augintojams buvo mokama nuo 0,52 iki 0,62 Lt/kg, Pietų ir Vakarų Austrijoje – 0,86 Lt/kg.

Prancūzijoje ankstyvųjų bulvių rinkoje situacija taip pat įtempta. Birželio viduryje buvo parduota tik 50 proc. potencialaus kiekio. Augintojams už 35–55 mm skersmens bulves mokama kaina sudarė apie 0,34 Lt/kg. Už didesnes, tinkamas plauti bulves, augintojams buvo mokama 1,04 Lt/kg. Mažmeninės prekybos tinkluose vyko šviežių bulvių pardavimo akcijos, kur už 2,5 kg pakuotę vartotojai mokėjo po 6,91 Lt. Prekybos tinkluose tebevyksta prekyba ir senojo derliaus bulvėmis. Rinkos apžvalgininkai teigia, kad jomis, galbūt, dar bus prekiaujama ir rugsėjį.

Jungtinėje Karalystėje pakavimo stotys nekantrauja kuo greičiau pradėti prekiauti vien šalyje užaugintomis bulvėmis. Birželio trečiąją savaitę šalies ūkininkams už naujo derliaus geros kokybės bulves jos mokėjo nuo 0,99 iki 1,02 Lt/kg. Už prastesnės kokybės bulves, kurios rinkoje neturi paklausos, mokama tik apie 0,43 Lt/kg. Perdirbimo įmonės vis dar sudaro sutartis su augintojais dėl trūkstamų bulvių kiekių. Už bulves, vežamas į fabrikus tiesiai iš lauko, priklausomai nuo veislės, augintojams bus mokama mažiau nei ankstesniais metais – nuo 0,23 iki 0,47 Lt/kg. Bulvių pasėliams grėsmę kelia bulvių maras.

Šiais metais Olandijoje orų sąlygos atskiruose šalies rajonuose buvo labai skirtingos. Todėl bulvių pasėlių būklė taip pat skirtinga. Konsultantai teigia, kad ne visuose ūkiuose bus gautas didelis derlius, ypač ten, kur trūksta drėgmės ir bulvės skubės greičiau subręsti. Olandijos eksporto rinkose bulvių kainos stabilios, ypač Afrikos šalyse, todėl eksportuotojai nesiveržia į kitų ES šalių rinkas.

Ispanijoje šiais metais bulvių derlius didesnis nei ankstesniais metais. Statistikos departamentas patikslino pasėlių plotų ir derliaus prognozes. Andalūzijos ir Sevilijos ankstyvųjų bulvių pasėlių plotai pasirodė esą gerokai didesni (30 proc. arba 750 ha) nei skelbta. Kita vertus, pasėlių vertinimas pasikeitė dėl ankstyvesnio bulviasodžio. Kadangi orai bulvėms auginti buvo labai palankūs, gautas derlius yra didžiausias per paskutinius penkerius metus.

Lietuvoje birželio trečiąją savaitę augintojams už geros kokybės ankstyvąsias bulves buvo mokama nuo 0,80 iki 1,50 Lt/kg, už senojo derliaus – po 0,70–0,80 Lt/kg. Analizuojamu laikotarpiu šiemet ankstyvosios bulvės buvo vidutiniški 42,5 proc. pigesnės. Praėjusiais metais šiuo laikotarpiu prekiniai ūkiai jau buvo baigę realizuoti seno derliaus bulves.

Šaltiniai: AMI, ŽŪIKVC (ŽŪMPRIS)
Parengė Z. Cironkienė, tel. (8 37) 39 74 49

« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 26 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus