VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras


Adresas:

Vinco Kudirkos g. 18-1,
LT-03105 Vilnius
Tel. (8 5) 266 0601,
faks. (8 5) 266 0609,
el.paštas [email protected].
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 210086220.

ISO 9001

ISO 27001

Paraiškų priėmimo informacinė sistema

Oficialiosios statistikos portalas

Lietuvos kaimo tinklas

Žemės ūkis ir kaimo plėtra

Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF)

Praneškite apie korupciją
Naujienos
ŽŪMPRIS » Bulvių, vaisių ir daržovių sektoriaus apžvalgos » Užsienio rinka
Šiaurės-Vakarų Europos bulvių augintojų asociacija (NEPG) prognozuoja rekordinį bulvių derlių Šiaurės-Vakarų Europoje
2014-09-29

2014 m. pagrindinės bulvių augintojos Belgija, Olandija, Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija prognozuoja didesnį nei iki šiol buvusį 2011 m. rekordinį maistinių bulvių derlių, kuris gali sudaryti 27 mln. t. Į šias prognozes neįskaičiuotos sėklinės bulvės ir skirtos perdirbti į krakmolą.
Remiantis paskutinių penkerių metų vidutinio derliaus skaičiavimais ir įvairių laikotarpių derliaus ėminiais, derlius gali būti padidėjęs 12,1 proc., lyginant su 2013 m., ir 10,5 proc., lyginant su paskutinių penkerių metų vidurkiu. Didesnio derliaus priežastys yra 3,1 proc. padidėję pasėlių plotai ir dėl ankstyvo pavasario ir gerų augimo sąlygų 8,7 proc. prognozuojamas didesnis derlingumas iš hektaro.
Lyginant su ankstesnias metais, bulvių maistui (neįskaitant sėklinių ir skirtų perdirbti į krakmolą) pasėlių plotai padidėjo visose minėtose šalyse, tačiau labiausiai – Belgijoje – 6,5 proc. (lyginant su paskutinių penkerių metų vidurkiu – 11,6 proc.). Kita vertus, ekspertai teigia, kad sausųjų medžiagų kiekis bulvėse dar tebėra mažesnis už vidutinį, nors bendra bulvių kokybė yra gera.
Pasak NEPG, dar negalima dėti paskutinio taško derliaus prognozėse, nes neaišku, kokie bus orai nuimant derlių, kaip derlius laikysis saugyklose, ar augintojams užteks saugyklų derliui laikyti, ypač Vokietijoje. NEPG šalių ekspertai teigia, kad dėl mažesnio sausųjų medžiagų kiekio bulvėse, perdirbimo įmonėms reikės daugiau bulvių. Augintojai tikisi šiokio tokio bulvių kainų pakilimo nuėmus derlių, bet, matyt, šiųmetės bulvių kainos vis tiek nedengs auginimo išlaidų.
Bulvių eksportuotojai tikina augintojus, kad susidomėjimas maistinėmis bulvėmis yra didelis, todėl tikėtinos nemažos eksporto apimtys. Kita vertus, tokiomis prognozėmis sunku tikėti, nes Rytų Europos šalyse taip pat laukiama gero derliaus ir bulvių eksportas į tas šalis prasidės vėlai.
Perdirbtų bulvių eksporto duomenys rodo didėjimo tendenciją, ypač į trečiąsias šalis. Eksporto apimtys dar gali augti dėl mažų žaliavos kainų ir aukšto dolerio kurso. Šiuo metu NEPG šalių bulvių perdirbimo įmonės dirba visu pajėgumu, perdirbdamos rekordinius žaliavų kiekius.
Krakmolo fabrikai taip pat pradėjo gamybą, tokiu būdu Vokietijos ir Olandijos augintojams atsirado papildomos pardavimo nišos. Jei praėjusį sezoną augintojai bulves, skirtas krakmolui gaminti, pardavė maistui, tai šiemet, ko gero, maistinės bulvės bus vežamos į krakmolo gamyklas.





Šaltiniai: AMI, FreshPlaza
Parengė Z. Cironkienė, tel. (8 37) 39 74 49

« atgal

Paieška:

2024 m. balandžio 27 d.

Elektroninis paštas - pagalba@vic.lt

Bendrosios informacijos teikimo telefonas - (8 5) 266 0620

Interesantai priimami:
pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.00–17.00 val.,
penktadieniais 8.00–16.00 val.,
pietų pertrauka 12.00–13.00 val.

Draudimo skaičiuoklė

Greita gyvūno paieška

Greita augintinio paieška

Arklių veislininkystės duomenų peržiūra neregistruotiems vartotojams

Žemėlapiai

Pateikti klausimą

Asmenų kokybės vertinimo anketa

Mes socialiniame tinkle Facebook

Spaudos darbai

Kiaulių supirkimo savaitinės kainos

AgroRinka_4 (308)
 


Apyskaita Nr. 79
 


Lietuvos žemės ūkis: faktai ir skaiciai_2017 m. Nr. 2 (20)
 


Informacija apie 2017 m. Lietuvoje deklaruotas žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus